Зелені свята - Трійця

Трійця – одне з головних християнських свят, яке відзначається через сім тижнів після Великодня, тобто на 50-й день ще називається Зеленими святами. З давніх-давен цього дня прикрашають житло гілками дерев, травами та квітами. Під час Зелених свят цвіте жито і, за народними віруваннями, прокидаються і виходять із води русалки. Люди прикрашають свої житла гілками дерев, встелюють підлоги у хатах пахучими травами, а на вікнах чіпляють обереги від русалок.
Починається зелений тиждень з четверга. 
В цей день дівчата йдуть поле, в левади, в ліс і там “завивають” вінки. Плетуть їх із конвалій, док, чебрецю, васильків і не забувають про полин - від русалок.
У п'ятницю 
жінки збирають цілющі трави і росу, якою лікують хворі очі.
У суботу
 прикрашають зіллям хати і двори.
У клечану неділю
 вся громада рушає до церкви. Після обідні веселі гурти дівчат та хлопців водять хороводи, співають пісень. Так гуляють аж до самої ночі.

Перший четвер після Трійці називається Русалчиним Великоднем. 
За легендами та віруваннями, русалки — це дівчата, котрі під час купання втопилися. В цей день вночі вони виходять з води, гойдаються на вітах дерев, розчісують своє довге волосся і водять хороводи під місячним сяйвом. Небезпечно зустріти їх у цей час живій людині — залоскочуть насмерть, затягнуть під воду. Тільки дуже сміливі дівчата беруть із собою полин, любисток та м'яту і рушають до русалок з проханням допомогти у коханні.
Більше тижня мають волю русалки, а тоді відбуваються їхні проводи. Дівчата збираються разом на полі, частують русалок смачним обідом, а тоді просять їх піти. Проводами русалок закінчується це свято.
В час пори запашної
По квітучій весні
Свято Трійці Святої
Відзначаєм три дні.

Життєдайне тепло
Нам Всевишній послав
Ми несем у житло
Найпахучіші з трав...

Перед Трійцею дія
В них сильніша стократ.
І хто це зрозуміє,
Той зцілитися рад.

В нас шанують повсюди
Перед Трійцею дні,
Бо підмітили люди,
Що вони чарівні.

Бо таки ж підмічали
Люди в різні часи,
Що й сліпці прозрівали
Од тієї роси.

Зілля в свято приймає
На відправі освячення –
Бог у зілля вселяє
Особливе призначення.

Після Божої служби –
Всі до гаю скоріше...
І поринемо дружно
В свято найвеселіше.

Під прикрашеним колесом
На найвищім з дубів
Той, хто славиться голосом,
Вже затягує спів.

Воропай  Олекса. Звичаї нашого народу [Текст] : народно-календарні звичаї; український народний одяг : етнографічний нарис / О. Воропай. - К. : Пульсари, 2012. - 632 с. : рис., іл.
«Звичаї нашого народу» — фундаментальна праця Олекси Воропая, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його прадавні корені.
Скарбниця українських народних премудростей/ уклад. М. Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2009. - 800 с.
Протягом століть наші пращури, спостерігаючи за навколишнім світом, зібрали багато цікавої і корисної інформації. Увазі читача пропонується народний календар – тисячолітній документ життя й культури українського народу.
Також на сторінках видання містяться рекомендації щодо ведення господарства, кулінарні рецепти, розкриваються секрети краси та здоров’я тощо. Книга адресована широкому колу шанувальників народних традицій.

Шкода М.Традиції і свята українського народу / М. Н. Шкода. - Донецьк : БАО, 2007. - 384 с.
Світ українських традицій нескінченно багатий. Століттями складалася гармонійна система обрядів та вірувань, які на сучасному історичному етапі знову набувають популярності.Книжка розповідає про народні традиції, обряди і свята. Матеріали з української міфології та історії культури не залишать байдужим жодного читача. Безліч цікавих фактів, захоплива манера розповіді роблять видання справжнім подарунком для всіх шанувальників української культури.

Ігнатенко  Ірина.  Етнологія для народу : свята, традиції,   звичаї, обряди, прикмети, вірування українців / І. В. Ігнатенко. - Х. : Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2016. - 320 с. : іл.
Сьогодні чималий інтерес викликають звичаї та традиції наших предків. Захопливо та цікаво ця книжка розповідає про обряди та прикмети і не лише описує їх, але й пояснює, які щоденні справи та потреби лягли у їхню основу. Ви довідаєтеся про народні вірування, пов’язані з календарними святами, із життєвим циклом людини: сватанням та весіллям, народженням дитини, хрестинами, похованням. Навіщо під ліжко клали гребінець і хустку? Чому на весіллі били горщики? У яких випадках жінка, підшиваючи сорочку, не робила вузлів? Чому не можна було будувати хату з верби, осики? Дізнавайтеся про своє коріння та передавайте знання нащадкам!

Дорогоцінна  енциклопедія  українознавства : традиції, свята, обряди, народна мудрість, фольклор / ред. О. В. Зав'язкін. - Донецьк : БАО, 2009. - 288 с.
Національні традиції українців - це передусім річне коло свят, церковних та сезонних, що наповнювали життя наших предків глибоким змістом. Про неосяжний світ української культури читайте на сторінках цієї книжки.

Матвєєва  Наталія. Святі і свята України : календар  церковних свят і народних традицій: Словник-довідник / Н. П. Матвєєва, А. Р. Голобородько. - К. : Український центр духовної культури, 1995. - 240 с.
 Словник-довідник «Святі і свята України» лауреата Державної премії України Н. Матвєєвої і А. Голобородька — це пеша спроба в науково-популярній формі систематизувати та узагальнити відомості як про церковні, так і про народні свята ї в їхньому взаємозв’язку і взаємозалежності. В книзі більше 300 статей, в кожній’з яких — цікава розповідь про зміст та історію свят, особливості їх святкування в різних регіонах України. Важливе місце в книзі посідають надзвичайно цікаві історичні екскурси в життєписи святих.Як своєрідна енциклопедія церковних і народних свят вона по праву стане настільною книгою для кожного, незалежно від віку, освіти, переконань, інтересів та уподобань.

Українці : свята. Традиції. Звичаї. / Укл. І. Коверець. -     Донецьк : Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У нашому житті переплелися у своєрідний вінок свята, які прийшли до нас із сивої давнини, християнські свята, свята з народного календаря, сучасні календарні свята. Як у веселки один колір переходить в іншій, так і у нашому житті одне свято змінює інше.
З цієї книги ви дізнаєтесь  про українські традиції та звичаї, про походження свят, про те, коли і як їх святкують, зможете вивчити різні обрядові пісні та співаночки. Для вас відкриються скарби народної мудрості, без яких неможливий розвиток по-справжньому культурної людини.

Скуратівський Василь.  Український народний календар / В.  Т. Скуратівський. - К. :   Техніка, 2003. - 384 с. - (Народні джерела).
Пропоноване видання - найбільш повне зібрання календарних свят українського народу. Автор щедро ділиться з читачем своїм знанням духовної культури нашого народу, його обрядовості, традицій, фольклору, що сягають тисячоліть.
  




Популярні публікації