Як це читати з задоволенням : 5 порад як привчити дитину читати

Діти йдуть на літні канікули з великим полегшенням — і довгим списком літератури «для самостійного читання». Здорово, якщо ваша дитина обожнює читати. А якщо ні? Можна поправити. Спробуйте п'ять хороших способів захопити школяра книгою. Тільки врахуйте: працювати доведеться не над дитиною, а в першу чергу над собою.
1. Читати потрібно. А навіщо?
Всі ми хочемо, щоб наші діти читали. А навіщо? Повторіть його собі і дайте відповідь, тільки чесно. Тому що так потрібно"? Тому що ви читали в дитинстві? Але то ви, та й час був інший. Ще не відповісте чітко, не змушуйте дитину читати. Читати потрібно і хочеться, тому що ... Шукайте відповідь, і бажано разом.
2. Читайте самі
Всі вміють міркувати про користь читання, але не поспішають читати самі. За даними опитувань, більш ніж половина українців не читають книжки. Про це свідчить нещодавнє всеукраїнське опитування, яке провела дослідницька компанія «Research & Branding Group». Тому якщо вдома не заведено читати вечорами, обговорювати прочитане, вибирати нові книги, інші поради будуть безглузді. Чи не читаєте самі — не мучте дітей.
3. Хороша література — тільки класична література?
Ви хочете відпочити на дивані з книжкою. І що, візьметеся перечитувати класиків? Навряд чи. Швидше, якийсь детектив або містику. Раз можна вам, значить, можна дітям. Нехай читають те, що хочуть. До списку обов'язкової літератури справа дійде. До речі, з цієї ж причини не пхайте в дітей книги, якими самі захоплювалися в дитинстві, ваші діти вже не зрозуміють зміст.
4. Знайдіть загальне коло читання
До слова про класику і списку літератури на літо. А ви самі давно читали Ліндгрен або Всеволода Нестайка? Почитайте разом. Це кращий спосіб не тільки полюбити процес, а й налагодити відносини. Прочитане можна обговорити, поділитися емоціями. До речі, обговорюючи проблеми в книгах, дітям простіше поговорити з батьками про важливі речі. У цій книзі Іванко зрадив одного, а в цій Марійці сподобався однокласник ...
5. Знайдіть книгу, яка зачепить дитину
Як можна зрозуміти, що любити — здорово, поки не полюбиш? Те ж і з книжками. Як зрозуміти, що любиш читати, поки не знайдеш ту книжку, від якої не зможеш відірватися, дарма що те що вже глибока ніч і взагалі завтра рано вставати? Пропонуйте дитині більше варіантів і не турбуйтеся, якщо книга буде відкинута. Перетворіть похід до бібліотеки в таке ж задоволення, як похід до супермаркету за обновами. Порийтесь в сучасних книгах, почитайте анотації. Майже всі вони описують реальне життя сьогоднішніх школярів, а значить, будуть цікаві!

Популярні публікації