Цікавинки про астероїди

30 червня світ відзначає День астероїда (Asteroid Day), який покликаний привернути увагу до постійної потенційної небезпеки, яка надходить від астероїдів, а також – до заходів, які можуть вберегти Землю, її населення та майбутні покоління від катастрофи.
“Однією з головних загроз розумному життю у нашому всесвіті є висока ймовірність зіткнення астероїда з населеними планетами,”
– астрофізик Стівен Гокінґ.
Астероїди це невеликі скелясті тіла в Сонячній системі, які кружляють в міжпланетному просторі навколо Сонця, більшість з яких знаходяться між орбітами Марса і Юпітера. І хоч ці небесні тіла можуть нанести шкоди нашій планеті, проте існує безліч цікавих фактів про астероїди, які варто знати:

💣Кожного дня понад сто тонн дрібних частинок з астероїдів і комет бомбардує верхні шари нашої атмосфери, та переважна більшість швидко руйнується та згоряє в результаті тертя. Якщо уламок достатньо великий і йому вдається вдаритись об поверхню Землі то його називають метеоритом.
💣Приблизно раз на рік в атмосферу Землі влучає шматок астероїда розміром як легковий автомобіль. В небі з'являється неймовірно красива вогняна куля, однак саме космічне тіло зазвичай згорає і не досягає поверхні Землі.
💣Астероїди складаються з кам'янистих порід, також до їх складу входить також метал і замерзла вода. Дуже часто астероїди багаті на дорогоцінні метали.
💣Одним з найбільш відомих астероїдів є астероїд головного поясу, якому у серпні 2006 року надали статус карликової планети — Цецера. В діаметрі Церера понад 950 км, що робить її більшою за безліч супутників планет-гігантів. Також її маса становить більше ніж третину загальної маси поясу астероїдів.
💣Другим за розмірами небесним тілом у головному поясі та наразі найбільшим астероїдом головного поясу є Паллада. Цей астероїд було відкрито 1802 року. Оскільки Паллада дуже неправильної форми, сьогодні вважають, що він є залишком від ранньої протопланети.
💣Як не дивно на честь астероїда Паллада названо хімічний елемент палладій, який був виділений з платинової руди Вільямом Волластоном через рік після відкриття астероїда.
💣Найбільш яскравим астероїдом, за яким навіть можливо спостерігати неозброєним оком є Веста — другий за масою об'єкт у поясі астероїдів діаметром близько 525 км. 
Читай більше:
📘Рут Мартін. Космічний світ. Ілюстрації Аллана Сандерса, переклад Тетяни Кузьменко. — Київ: Книголав, 2016. — 18 с.
Ця книжка – це лише перше віконце в неосяжні простори космосу, де безліч цікавих об’єктів, таких як астероїди та метеороїди, комети й боліди, місяцеходи й планетоходи, зонди й штучні супутники. 
📙Олена Ольховська. Моя перша енциклопедія. Загадковий космос. Ілюстрації Марини Солодкої – Харків: Ранок, 2018. – 22 с.
Видання невелике, проте вдосталь інформативне із сучасним дизайном. А бонусом всередині книжки є весела космічна гра для всієї родини. 
📗Стюарт Аткінсон. Котячий путівник нічним небом. Ілюстрації Брендана Кірні, переклад з англійської Ганни Яновської – Харків: Жорж, 2019. – 64 с.
Це ще не повноцінна енциклопедія зі складними термінами та науковими поясненнями, але вже й не казочка. Завдяки кішці Феліції, своєрідному провідникові в цій книжці, інформація подається дуже доступно й легко. 




Популярні публікації