6 червня - перша жінка у космосі


Перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова здійснила політ у космос 16 червня 1963 року на космічному кораблі «Восток-6». Ця жінка стала шостим радянським космонавтом. Цікаво, що рідні дізналися про політ Терешкової вже з радіо-новин — Валентина усім сказала, що їде на змагання парашутистів. Політ для Терешкової виявився досить складним. Проте, незважаючи на нудоту та фізичний дискомфорт, Валентина перебувала в космосі майже три доби, витримавши 48 обертів навколо Землі. А це, погодься, не кожному під силу. На борту космічного корабля Терешкова вела спеціальний журнал та робила фотознімки. Пізніше за допомогою цих даних виявили так звані аерозольні шари атмосфери. А на ім’я Терешкової названо кратер на зворотному боці Місяця.
Хочете запам'ятати порядок планет нашої сонячної системи вивчіть акронім: «Маша визбирує зорі – монети, Юра стрибає у нові планети» або «Маленький Василько з маленьким Юрком співали українські народні пісні». Так дитина зможе запам'ятати планети: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон.

(Варто мати на увазі, що Плутон більше не вважається однією з головних планет, це одна з більш ніж сорока «карликових планет» сонячної системи)

Популярні публікації