Цікаво про гарбуз


Батьківщина гарбуза – Мексика або Африка.  Археологи стверджують, що гарбуз з'явився близько 5 тисяч років до нашої ери і мав подвійне застосування: його або їли, або робили з нього посуд. Або ж, як не було чого, то й такий посуд їли. Причому гарбуз древніший за кукурудзу. Насіння його, наприклад, було знайдене в захороненнях перуанських індіанців. Навряд чи вони його лускали, мабуть, хотіли злякати гарбузом своїх нащадків на геловін. Передбачливі були люди.

Після відкриття Америки гарбуз здійснює вдалу мандрівку на європейський та азійський континенти, щоб назавжди лишитися тут на столах, дивуючи людей своєю невибагливістю та поживністю.

У 16 столітті гарбуз з'явився і в Україні. І на цьому опецькуватому овочі (чи ягоді, як кавун? – нема з цього приводу одностайності) наші предки стали шліфували своє критичне мислення. Згадайте народні прислів'я: «Молодий та зелений, як гарбуз у спасівку», «Гарбузом ситий не будеш», - казали вони. Став він складовою й української традиції женихання, яка супроводжувалась, як відомо, двома діями: або колупанням печі, або ж даванням гарбуза.

І ще неясно, насправді, кому більше пощастило. Бо в гарбузах стільки поживного й корисного! Ось лише маленький перелік цього: містить вітаміни С, Е, В1, В2, РР та бета-каротин; у ньому багато кальцію, калію, заліза, магнію, кремнію, фтору тощо; містить багато клітковини мінеральних речовин; підвищує імунітет, рятує від безсоння; а вміст великої кількості вітаміну Є захищає від старіння.

В українців не лише своя специфіка застосування гарбузів, але й назва особлива, не схожа навіть на сусідські мови. Це слово прийшло до нас із тюркських мов, щоб назавжди лишитись разом із гарбузом.

Більше про гарбуз 👀👉

Смачні овочі та фрукти - плід землі : матеріали до бесід з учнями // Позакласний час. - 2010. - № 10. - С. 107-120. 

 Юні кулінари : страви з гарбуза // В гостях у казки. - 2015. - № 9. - С. 30-31. 

На шляху до Мікеланджело :) : зроби сам // Куля. - 2016. - № 10. - С. 18-19. 

Цікаве на городі : щедра грядка // Яблунька. - 2016. - № 11. - С. 16-17. 

Авершина, Олена. Про рослину, в плодах якої восени боги ховають сонце : колоскові уроки : [гарбуз] / Авершина, Олена // Колосок. - 2016. - № 6. - С. 24-29. 

До здоров'я - кроком руш! : крамничка "Здоровий Бублик" : це твої дружбани : [корисні овочі та фрукти] / худож. Є. Васильєва // Барвінок. - 2017. - № 9. - С. 14-15. 

Подоляк, Олександр.  Страшенно веселі страхіття : Геловін у дитсадку / Подоляк, Олександр // Дитячий садок (Шкільний світ). - 2017. - № 19 (жовтень). - С. 36-39. - Бібліогр.: с. 39. 

Цікаво про овочі та фрукти : пізнаємо цікавинки // Зростаємо разом. - 2017. - № 9. - Разом з дитиною. - 2017. - № 9. - С. 18-19. 

До здоров'я - кроком руш! : крамничка "Здоровий Бублик" : [цікаве про гарбуз, шоколад, моркву, вівсянку, морозиво] / худож. В. Дунаєва // Барвінок. - 2018. - № 11. - С. 20-21. 


Популярні публікації