Уроки милування красою природи

Як давно ви зупинялась на хвильку, щоб розгледіти 🌺 бджілку на квітці? Чи спостерігала за тремтячими від легкого вітерця 🍃 листочками дерев? А ось у Японії 🗻 помічати красу природи навчають… у школі! 🏫 Цей чудовий урок так і називається – «Милування природою». Вважаючи, що життя сучасних дітей все більше і більше переміщається в кам’яні нетрі міст 🏢 та 💻 інтернет, японці вирішили потурбуватися про 🌿 єднання з природою.

Такий урок схожий на звичайну прогулянку 🌳 по парку. Діти вчаться уважно спостерігати і помічати все, що відбувається навколо. За свої успіхи обов’язково отримують оцінки і навіть складають іспити 📋 Може саме тому, на відміну від європейців, японці 🎎 розрізняють до 240! відтінків кольорів.

А ще в японській культурі існують різні види милування 🌱 явищами природи:

 цукімі – милування повним місяцем восени

момідзігарі – милування восени зміною кольору кленового листя

сакураманкай – милування цвітінням вишні

ханамі – милування квітами

хотаругарі – милування світлячками

Пропонуємо і вам долучитися до цієї чудової традиції 😉 бо як писав В. Сухомлинський:

«Краса – це радість твого життя. Людина стала Людиною тому, що побачила глибину блакитного неба, мерехтіння зірок, рожевий розлив вечірньої зорі, багровий захід перед вітряним днем, тріпотіння марева над горизонтом, безмежну далину степів, сині тіні в заметах березневого снігу, журавлиний ключ у небесній блакиті, відображення сонця в міріадах краплин ранкової роси, сірі нитки в похмурий осінній день, фіолетову хмаринку на бузковому кущі, ніжну стеблинку і голубий дзвіночок проліска – побачила і, вражена пішла по землі, створюючи нову красу. Зупинись і ти в здивуванні перед красою – і в твоєму серці розквітне благородство. Перед людиною відкрилась радість життя тому, що вона почула шепотіння листя... ласкавий плескіт хвилі і урочисту тишу ночі – почула і, затамувавши подих, слухає сотні і тисячі літ чудову музику життя...»


(Уривок з книги  В. Сухомлинського «Моральні заповіді дитинства і юності» (Київ, 1966)

Популярні публікації