"Яблучні" книжки

21 жовтня відзначається Всесвітній день яблук. Яблуня родом з Малої Азії, звідки переїхала до Палестини і Єгипту, а звідти до Європи. Яблука почали вживати в їжу понад 8,5 тисяч років тому. Смакові та цілющі властивості яблука розхвалені ще в рукописах, знайдених у єгипетських пірамідах і гробницях. Навіть комп’ютерна компанія Apple Makintosh обрала своїм символом яблуко. До України свято прийшло з Великобританії.

Яблуко – один з найстаріших фруктів. За дослідженнями археологів яблука почали вживати в їжу 8 тисяч років тому.

 Неймовірно, але у світі число сортів і різновидів яблук сягає 8 тисяч. А найбільший офіційно зареєстрований плід яблука важив 1,5 кілограма.

Яблуко зображено на 80-ти офіційних гербах, тобто символ яблука широко поширений у світі.

Цікаві факти про яблуко:

Щоб зробити 1 літр яблучного соку необхідно взяти 36 яблук.

Яблучний сік не має кольору і прозорий, як вода. При вичавленні яблучний сік набуває бурого кольору через взаємодію з повітрям, шляхом окислення.

Яблука не тонуть у воді, так як на 25 відсотків складаються з повітря. 

Яблука зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин.

Яблука вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних і інфекційних захворювань.

Тож, смачного Вам читання і міцного здоров’я!

Володимир Сутєєв "Яблуко"

для дітей 6-9 років

читати онлайн

Якось у лісі іжачок знайшов яблуко. Але не зміг його дістати. Ворона допомогла зірвати яблучко з дерева. І заявила що тепер яблучко її. Але на яблуко знайшлися інші бажаючі. Як вирішити цю  проблему і кому дістанеться яблуко.... 

Володимир Сутєєв.  Мішок яблук

для дітей 6-9 років

читати онлайн

Якось зайчик ходив, ходив, але щось нічого йому не попадалося: ані грибів, ані ягід. Та раптом посеред зеленої галявини побачив він дику яблуню. А рум'яних яблук на ній та під нею — видимо-невидимо! Не кваплячись, розкрив Заєць свій мішок і став у нього яблука збирати. Тут Ворона прилетіла, на пеньку всілася і каркає... Цікава казочка про дружбу та взаємодопомогу

Андрій Топачевський  "Яблуко у річці" 
- для дітей 8-10 років
Тільки-но хотіла дівчинка надкусити яблуко, як воно випорснуло з її рук і покотилося – з боку на бік, з боку на бік, спочатку помалу, а далі швидше й швидше. Дівчинка – за яблуком. Та де там! Воно покотилося по стежці, по траві, що росте над самою водою, – з боку на бік, з червоного на жовтий. Простягнула дівчинка руку, щоб взяти яблуко, а воно в річку – хлюп! ...
Чудова пригода яблука втікача.  

Оксана Куценко. Печені яблука

- для дітей 8-10 років

Оповідання «Печені яблука» – дебют поетки Оксани Куценко в літературі для дітей – вчить радіти кожному дню життя. Адже довкола стільки прекрасного — просто треба вміти його розгледіти. Літо минуло — й тобі трохи сумно? Визирни з вікна — і ти побачиш, що чарівниця-осінь розфарбувала цієї ночі світ у яскраві кольори. Тож вирушай на прогулянку разом із Малюком і насолодися цим чудовим осіннім днем А ще не забудь скуштувати духмяних печених яблук!


Юрій Вінничук. Балакуче яблуко

для дітей 8-10 років

читати онлайн 

Юрій Вінничук у збірці казок «Балакуче яблуко» надає яблукові чарівних властивостей, воно вміє розмовляти і допомагає двом чеберяйчикам Гоплі та Піплі та стає їхнім другом.


Вадим Скомаровський. Цілюще яблуко

для дітей 8-12 років

читати онлайн

Віршована казка за мотивами польської народної казки про цілющі властивості яблук, а також про доброту, кохання та взаємодопомогу. 



Дерманський Сашко. Царство Яблукарство

 - для дітей 9-12 років

Чудова пригода хлопчика, який провів свої літні канікули у бабусі, на яблоні. Бо там у нього був штаб і спостережний пункт. Разом зі своїм другом Натаном рятував стару яблуню від страшних, розлючених вовчків. 

Міфи Давньої Греції. Троянський цикл. Суд Паріса

для підлітків 13-15 років

До книги увійшли твори, поезія, міфи давньогрецьких авторів. Міф "Суд Паріса" розповідає про те,  як юнакові прийшлось вибирати кому з трьох богинь віддати яблуко, на якому було написано "найвродливішій". Що з цього вийшло...

Галина Вдовиченко. Пів’яблука. Інші Пів’яблука

- для підлітків 15 і старше та їх батьків

Книга «Пів’яблука» стала прецедентом «Коронації слова», оскільки на літературному конкурсі на неї не звернули уваги, однак після видання роману за місяць читачі розкупили перший наклад книги, через три місяці після її появи закінчується другий наклад. «Пів’яблука» отримала спеціальну відзнаку «Вибір видавців» конкурсу «Коронація слова» та стала «Дебютом року». 

В книзі з’являється магічний предмет – чарівне яблуко, дерев’яна іграшка роботи майстра XVІІІ ст. Виявиться згодом що ця іграшка вміє виконувати бажання.

У другій книжці "Інші Пів’яблука яблуко", магічна річ знову виходить зі сховку й веде подруг до нових пригод...в



Популярні публікації