Небезпечну пандемію можна пережити, якщо правильно мити руки


Сьогодні, 5 травня, Всесвітній день гігієни рук. Дату цього заходу обрали не випадково: 5-й день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини. Оскільки руки є одним із основних факторів ризику розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів,  гігієна рук дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань. У людини руки - це своєрідне «тимчасове житло» величезного числа небезпечних для людського здоров'я мікроорганізмів, які можуть викликати різноманітні захворювання: Наприклад, мікроби, що потрапили на руки або інші поверхні при кашлі або ж чханні, потім можуть потрапити до здорової людини через рукостискання або ж зіткнення з «зараженим» предметом. А звідки і в рот, і всередину організму. Тому, гігієна рук, без сумніву, є обов'язковою, адже своєчасне якісне миття рук з антибактеріальним хорошим милом вважається дуже ефективним способом знищення небезпечних мікробів, що захистить родину кожного з нас від різних інфекцій.
Навіть небезпечну епідемію можна пережити, якщо чітко слідувати правилам миття рук. 

Правила прості, але, дотримуватися їх з особливою ретельністю, мало хто прагне. Але ж від того наскільки якісно були вимиті руки, залежить Ваше здоров'я. Дуже важливо дотримуватися і правила миття рук. Мити руки слід не менше півхвилини, а краще намилити і змити руки кілька разів, не забуваючи вимивати бруд з-під нігтів. В кінці слід завжди витирати руки насухо.
Пам'ятайте, чисті руки - запорука здоров'я. 
Сподіваємось, що всі ви здорові, дотримуєтесь карантину, миєте руки та читаєте книжки! А після закінчення карантину чекаємо на вас у бібліотеці, де цікаві книжечки про гігієну зачекалися на своїх читачів 📗👇

Імер, Клер. Хто живе в тобі : історії про мікробів, для яких ти рідний дім / іл. М.-Е. Трамбле ; пер. з англ. Г. Лелів. - Київ : Моя книжкова полиця, 2018. - 35, [1] с. : іл.


Хто такі мікроби? Де і чим вони живуть? Чому дорослі так часто говорять про те, що мікроби несуть загрозу і чи справді це так? Невже геть усі вони такі лихі та шкідливі, як ми звикли думати? Що таке мікробіом?
Чим археї відрізняються від кліщів, бактерії від протистів, а грибки від вірусів? І чому, до певної міри, всі ми — більше мікроби, ніж люди?
Зрозумілі та надзвичайно цікаві відповіді на всі ці запитання діти можуть відшукати у книжці Клер Імер і Марі–Ев Трамбле «Хто живе в тобі. Історії про мікробів, для яких ти рідний дім». Книжці, яка проливає світло на не дуже популярних мешканців нашого світу, на яких насправді рідко хто добре знається, але якими більшість дорослих не нехтують зайвий раз полякати своїх і чужих дітей. А дарма, адже правильний підхід до цієї теми здатен принести чимало корисних плодів. Як мінімум, пояснити і дітям, і їхнім батькам, чого справді варто боятися, а чого ні, яких гігієнічних процедур ніколи не слід забувати робити, а до яких можна ставитись не надто серйозно. І головне, що все це без занудних повчань, адже найліпший і найкращий спосіб привчити людину чистити зуби — просто розповісти їй, навіщо це робити, а також згадати про те, що буде, якщо цього не робити. Водночас, усі ці пояснення, всі аргументи та всі відповіді на кожне «чому» авторка подає у дуже зрозумілій формі, не впадаючи у спрощення, доповнюючи розповідь несподіваними фактами, цікавими прикладами та маленькими жартиками. І, що особливо тішить, зберігаючи «золоту середину», коли йдеться про певні спірні теми — тобто згадуючи про всі аспекти, зважаючи на протилежні точки зору та різні погляди.
Поглянте тільки на ці ілюстрації. Дещо карикатурні, кумедні, яскраві й емоційні — вони не лише ілюструють текст, але й роблять постійних мешканців наших тіл не такими «далекими» та «загадковими», проте цікавими для подальших досліджень. Хіба ж можуть різнокольорові мікробо–монстрики не викликати бажання познайомитись із ними ближче?


Популярні публікації