Бібліотека вишитих казок


Традиційне українське мистецтво вишивки сучасні митці інтерпретували по-різному. Кожен творець намагався модернізувати стародавнє українське ремесло, вкласти в нього частинку свого серця, адже голку з ниткою без любові до рук не беруть. Наші вишивальниці – майстрині, які дивують своєю фантазією, працелюбністю і витримкою. Сьогоднішня розповідь про незвичайну жінку, письменницю і журналістку, яка поєднала українське слово з клопітким мистецтвом - Олену Медведєву та її вишиті книжки. Пані Олена – багатогранна особистість, яка тепер відома на весь світ вишитими фоліантами. У дитинстві, як і всі однолітки почала вишивати разом з мамою та бабусею: серветки, скатертини, вишиванки, згодом і весільний рушник. Дитинство у майстрині асоціюється з голкою.
Рішення вишивати книги не прийшло до Олени Медведєвої миттєво. Стати на шлях професійної вишивальниці їй допоміг син:
“Ще в школі писав казки як домашнє завдання на українську мову та літературу. Коли я розгортала зошит і читала їх, то розуміла, що вони варті уваги. Писалися одна за одною. Зрештою їх назбиралося чимало – на справжню збірку. Але мені захотілося їх не надрукувати, а виготовити якусь унікальну книгу. Тоді ж спало на думку: чому б не вишити? А якщо вишити, то як?
Бажання створити бібліотеку вишитих казок з’явилося, коли дитина була ще зовсім юною. Ця книга є досі, дві – в моїй колекції. Їх було більше, але ми подарували багатьом діткам. Це “Їжачок Сто Голочок” і “Сніжинка-Даринка”.
Коли ви берете в руки ці книги – вони приємні на дотик, легенькі, виготовлені з полотна. Ілюстрації вишиті, а тексти друковані на полотні або ж подані технікою термонанесення. Але надзвичайно легко читаються, тому що контраст білого і зеленого, білого і синього. Якщо історія про їжачка, який жив у лісі, то книга виконана із зеленого льону, про Сніжинку-Даринку – із синього. Вишивалися вони вишивалися, і тут я вирішила спробувати якусь іншу техніку. Так з’явилися бурштинова книга, потім солом’яна, потім шкіряна, бісерна тощо. Почали веревичкою народжуватися ці креативні, нетипові, недруковані книги”.


 Наступною хороброю щаблинкою мисткині стала серія вишитих книг класиків української літератури. Але це зовсім інша історія...

Популярні публікації