Бджолині історії

У 2017 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про встановлення дня бджіл. Ініціатором встановлення цієї дати виступила Словенія, яка і запропонувала, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.
Мета Всесвітнього дня бджіл – привернути увагу людства до зникнення бджіл, інформувати населення про важливу глобальну роль бджіл, надати роз’яснення про можливі шляхи їх захисту.


ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ
🌻Бджоли мають троє простих очей і двоє складних. Перші дуже чутливі до світла слабкої інтенсивності. Завдяки їм бджоли орієнтуються, коли настає світанок та заходить сонце. Складні очі дають змогу під час польоту визначати форму і колір предметів, відшукувати медоноси та вулик.
🌼Незвичайні явища можна зустріти в житті окремих бджолиних сімей. Інколи в них з'являються трутні з білими очима, якими вони не бачать, через що не можуть літати і важко орієнтуються в просторі. У таких випадках треба замінити матку.
🌻Бджоли — відмінні навігатори. Вони можуть рухатися в повітрі вперед, назад, вбік, здатні висіти на одному місці. Із зібраним нектаром або пилком бджола летить з швидкістю 18—30, а без вантажу — 65 км за годину.
🌼Стільниковий мед — надзвичайно корисний засіб від безсоння. Під час вечірнього чаю потрібно з'їсти З—4 столові ложки стільникового меду без будь-якого очищення. Зрозуміло, що ковтати вощину не треба. Той, хто страждає безсонням, після цього буде спати цілу ніч міцним і приємним сном.
🌻Бджоли - неперевершені аналітики, які дуже добре відрізняють натуральний віск від воскоподібних продуктів — церезину, парафіну, озокериту. Спроби замінити бджолиний віск іншими продуктами були невдалими.
🌼Бджоли сигналізують, коли у вулику підвищена температура чи нестача води. Гудіння їх в такому випадку схоже на сильний шум. Жалібні звуки вказують на те, що сім'я хвора. Слабкий шум, подібний до шелесту сухого листя, свідчить, що сім'я голодує. А коли бджоли-розвід ниці повертаються з поля, то круговим танком вони інформують інших про виявлене нове джерело медозбору, яке знаходиться недалеко від пасіки, а виляючим, що медо- чи пилконоси є в більш віддаленому місці.
🌻У гнізді бджолиної сім'ї трутнів вважають за дармоїдів. Це цілком хибна думка. Чоловічі особини виконують дуже важливу функцію підтримання роду, без якої неможливе існування бджіл у природі. Важливо тільки виводити трутнів у батьківських сім'ях племінної групи, щоб мати продуктивне потомство робочих бджіл.
🌼Бджолина мата при плодючості 2000 яєць на добу затрачає на відкладання кожного в середньому 43 с. Решту часу вона використовує на переходи, пошуки вільних і підготовлених комірок.
🌻За період розвитку личинки (від вилуплення з яйця до запечатування) бджоли оглядають і годують її більше 6 тис. разів.
🌼Ужалене бджолою місце треба протерти одеколоном, покласти компрес з розбавленого оцту або настойки квіток календули, протерти соком петрушки. Ранку доцільно обробити валідолом.
🌻Бджола, яка ужалила людину, гине через 2—4 год. Цього не трапляється, коли вона жалить комах, оскільки у їх тілі утворюється широкий отвір з ламаними краями, з якого вона виймає жало і залишається живою.
🌼Щоб зібрати нектар для однієї ложки меду (30 г), бджола повинна зробити 2000 вильотів. Під час інтенсивного медозбору вона робить за день приблизно 10 вильотів. Отже, щоб почастувати вас ложечкою запашного меду, 200 бджіл повинні трудитись повний робочий день.
Під час медозбору за нектаром літає близько половини бджіл сім'ї. Таким чином, у сім'ї масою 5 кг за нектаром вилітає 2,5 кг, або 25 тис. бджіл. Якщо кожна бджола зробить 10 вильотів, то всі льотні бджоли зроблять 250 тис. вильотів і можуть принести у вулик 7,5 кг нектару. При цьому бджоли налітають віддаль, що становить 2 млн. 750 тис. кілометрів.
🌻Щоб зібрати середню ношу нектару, бджола повинна відвідати приблизно 270 квіток гречки або 140 квіток соняшника. За день бджола відвідує відповідно 2700 і 1400 квіток, а щоб зібрати нектар для однієї ложки меду, бджоли повинні попрацювати на 800 тис. квіток гречки або 400 тис. квіток соняшника.
🌼Немовлята, яким замість цукру дають  мед краще набирають масу і не страждають проносами. В їх крові збільшується кількість гемоглобіну і червоних кров'яних тілець, тому що залізо, мідь і марганець, які містяться в меду, сприяють поліпшенню складу крові.
🌻Щоденне споживання квіткового пилку сприяє загальному поліпшенню здоров'я людини: втома поступово зникає; до людини повертається спокій, радість життя, потяг до роботи.
🌼Мед має чудові властивості: протягом багатьох років він зберігає свої якості,  не покривається цвіллю. Цю властивість меду використовували ще стародавні римляни — вони консервували ним рідкісну дичину, яку доставляли з віддалених країн. Залита медом дичина зберігала свою свіжість, смак і вигляд. Відомо й інше. Тіло Олександра Македонського, який помер під час походу, було доставлено в столицю Македонії зануреним у мед.

Популярні публікації