Таємничий космос


21 травня у всьому світі відзначають Міжнародний день космосу. Свято стало єдиним, яке було проголошене з космосу. У 1998 році астронавт NASA Ендрю Томас, який перебував на борту орбітальної станції "Мир", проголосив святкування Дня космосу. З того часу святкування стало щорічним.Слово "космос" з грецької перекладається як "порядок", "устрій", "впорядкованість". У стародавні часи так називали світобудову – тобто йшлося про Лад на противагу Хаосу. Зараз космос – це все, що існує за межею земної атмосфери. Таке поняття космічного простору припускає його нескінченність. Учені умовно поділяють Всесвіт на кілька частин. Отож, космос є
далекий (міжзоряний простір; міжгалактичний простір) близький (навколоземний космічний простір; міжпланетний простір)
З нагоди свята ловіть цікавенькй огляд "космічних" книжок 📚

Каспарова, Ю. Космос [Текст] : енциклопедія дошкільника / Ю. Каспарова. – Х. : Ранок, 2018.- 32 с.
Енциклопедія дошкільника "Космос" від видавництва "Ранок – це серія спеціально створена для найменших діток, яка може задовольнити перші пізнання дитини. Інформації дуже багато для такої книги, все написано стисло, коротко, яскраво, і доповнено чудовими ілюстраціями. Тут дитина дізнається і загальну інформацію про землю, ну і звичайно про сонячну систему та про кожну планету окремо. Цікавий розворот про сузір’я, а також про супутник землі – місяць. Також в книзі є про прибульців з космосу, про галактики, та пристосування, які допомагають пізнавати космос.
Бершова, Н. Космос [Текст] : енциклопедія у запитаннях і відповідях / Н. Бершова. - Х . : Пегас, 2018. – 63 с.
Дитяча енциклопедія «Космос» розповідає про освоєння і загадки безмежного космічного простору, що має назву Всесвіт. Книга допоможе батькам і вчителям відповісти на питання малечі дохідливо, цікаво і, водночас, по-науковому.
Стовелл, Л. Історія космічних досліджень [Текст]  / Луї Стовелл ; пер. з англ. Руслана Фещенко ; худож. Пітер Алан. – К.: Країна Мрій, 2011.- 104 с.
Люди в усі віки захоплено вдивлялись у зоряне небо. Воно вабило їх своєю загадковістю і нескінченністю. Вивчення Всесвіту триває з прадавніх часів, але навіть сьогодні ми знаємо про нього надзвичайно мало. Ця книжка — для тих, хто цікавиться астрономією, у ній ідеться про неймовірні відкриття, містяться відомості про дослідження планет Сонячної системи та їх супутників, комет, астероїдів, зірок, туманностей, безліч інших космічних об'єктів.
100 фактів про космос [Текст] / Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс. – К. : #книголав, 2018. – 128 с.
Авторів книжки «100 фактів про космос» можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після її прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? «100 фактів про космос» дивуватимуть як юних читачів, так і їхніх батьків.
 Джордж і таємний ключ до Всесвіту / текст Стівена Гокінґа, Люсі Гокінґ; ілюстрації Ґаррі Парсонза / [переклад з англ. Ганни Лелів]. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
 Джордж і скарби космосу / текст Стівена Гокінґа, Люсі Гокінґ; ілюстрації Ґаррі Парсонза / [переклад з англ. Ганни Лелів]. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.
Стівен Гокінґ — один з найвидатніших фізиків-теоретиків нашого часу, у якого ще в юному віці був виявлений бічний аміотрофічний склероз. У віці вісімнадцяти років йому оголосили, що хвороба розвиватиметься, поки не призведе до повного паралічу. Йому прогнозували жити ще два-три роки максимум. Проте сьогодні Гокінґу 75 років, у нього троє дорослих дітей, Орден Британської імперії і світове визнання, незважаючи на те, що зараз він практично не може рухатися. У 2006 в співавторстві зі своєю дочкою Гокінґ написав дитячу науково-популярну книгу «Джордж і таємний ключ до Всесвіту», що пізніше стала трилогією. Саме про неї мені й захотілося розповісти.
Чому відразу не почати з цього? Тому що, не знаючи нічого про автора, враження від книги буде іншим. Наприклад, люди, які чули про те, що вбивцю Джона Леннона заарештували читаючим «Ловець в житі» по-іншому сприймають книгу, ніж ті, хто зачепився за неї поглядом, під час безцільного блукання між книжкових полиць.
Книга «Джордж і таємний ключ до Всесвіту» — поєднання фантастичних пригод, детективної історії, цікавих фактів про космос і гарного почуття гумору. Загалом, це класична дитяча книжка, у якій є протистояння між добром і злом, мораль і разом із тим легкість. Стиль автора досить простий, але не сухий, з цікавими та не надто розлогими описами. Читаючи цю повість, дуже швидко починаєш довіряти написаному, здебільшого, завдяки персонажам.
Воллімен, Д. Професор Астрокіт і неосяжний космос [Текст] / Домінік Воллімен. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2018. – 72 с.
Куди зникає Сонце вночі? З чого зроблені зорі та як вони виникли? Ми самотні у Всесвіті чи десь там, на далекій планеті, є ще один хлопчик або дівчинка, що дивиться в небо й розмірковує точнісінько про те саме? Наш Всесвіт дуже складний. Час відірватися від Землі й дослідити межі космосу!

Разом із мудрим професором Астрокотом ти дізнаєшся багато цікавого про планети, сонячну систему, галактики. Довідаєшся, як подорожувати неозорим космосом, якими мають бути скафандр і ракети, як функціонують супутники і що відбувається на Міжнародній космічній станції. Отож: «Задраїти люки й пристебнути паски безпеки!» — ми вирушаємо у захопливу мандрівку космічними просторами.

Дженкінс, М. Відкриваємо космос [Текст] : від телескопа до марсохода /  Мортон Дженкінс. - М. : МІФ, 2017.- 64 с.
Кращі уми людства віками намагалися зрозуміти, що знаходиться за небом і як на ньому тримаються зірки. А завдяки цій книзі діти легко зрозуміють те, над чим ламали голови Ератосфен і Галілео.
«Відкриваємо космос» пояснює, як все влаштовано. Наприклад, як сплять, їдять і ходять у туалет космонавти в умовах невагомості. Чи можна побудувати будинок на Марсі і скільки штучних супутників рухається по орбіті Землі. Автор розповідає про всі існуючі космічні апарати, ракети, зонди й телескопи. А ще в книзі неймовірно детальні ілюстрації, завдяки яким можна «зазирнути» всередину марсохода і «помацати» скафандр астронавта.
Гокінг, С. Джордж і таємний ключ до Всесвіту; Джордж і скарби космосу [Текст] / Стівен Гокінґ, Люсі Гокінґ ; худож.  Ґаррі  Парсонз; пер. з англ. Ганни Лелів. – Л. : Видавництво Старого Лева, 2016. – 344 с.





Популярні публікації