3 травня - Всесвітній День Сонця


Сьогодні, 3 травня, у світі відзначається Всесвітній день Сонця. Сонце - найближча зірка до нашої планети. Воно дає світло та тепло необхідні для тваринного та рослинного світу, а без Сонця життя на Землі було б неможливим. Якби відстань від землі до Сонця скоротилося на 5%, то Земля стала б непридатна для життя. А якби ця відстань збільшилася всього на 1%, то наша планета б захолонула.
Спостереження за Сонцем люди здійснювали ще з давніх часів. Олімпійські ігри відбувалися рівно опівдні, коли нестерпно палило Сонце, виходили на старт засмаглі атлети. Вони виступали оголеними і не мали права покривати для захисту від палючих променів голову. А згодом в Давньому Римі з’являються і сонячні ванни, які використовують як лікувальні.

Доведено, що промені Сонця сприяють утворенню в шкірі вітаміну D, під впливом опромінення підвищується тонус центральної нервової системи, покращується обмін речовин і склад крові, активізується діяльність залоз внутрішньої секреції. Але водночас Сонце може бути й шкідливим.
Зараз Сонце використовують як один з видів енергетики, для отримання електричної або теплової енергії. А отримання електроенергії відбувається за допомогою фотоелементів. Сонячні батареї можна встановлювати будь-де: на супутниках, автомобілях, крилах літака, вмонтувати їх елементи в годинники, калькулятори та ноутбуки.

Популярні публікації