Найкращі твори для для дітей Михайла Слабошпицького


28 липня,  75 років тому Шевченків край — Черкащина, сонячне ядро давньої України Руси , народив Михайла Слабошпицького  (1946-2021) – відомого  українського письменника, публіциста, літературного критика, автора чудових збірок казок та оповідань для дітей. 

☺️ Ось що розповідав письменник про свій шлях до написання дитячих книжок: "Коли я був критиком і вважав, що це моя головна іпостась, то і писав на машинці черговий опус. Мирослав (син письменника) вилазив на коліна та запитував: "Що ти пишеш?". Я відповідав, що статтю. "Кому воно треба? Напиши щось людське. Напиши про мене. Як я бігав за горобцями або як у мене був папуга", — казав син. Він диктував мені сюжети. Потім я йому їх читав, а він казав "цікаво" або "ні". 

☺️ За словами Михайла Слабошпицького, найкращі твори для дітей, за незначним випадком, написали не "чисто" дитячі письменники.

☺️ Вашій увазі  невеличкий уривок з казки ЦІНЬ-ЦВІРІНЬ

Вже йшла весна.

Горобці першими побачили, як ожила і заговорила з холодним берегом річка.

— Прокидайся! — казала річка берегові.— Годі вже тобі спати. Цілу ж зиму проспав!

— Зимі кінець! Зимі кінець! — радо вигукували над річкою горобці.— Нам не буде холодно! Нам не буде голодно!

Річка виглянула з ополонки, але видно було погано. Лунко тріснув лід. Аж горобці налякалися. Пороснули врозтіч і присмирніли, зачаїлися сірими грудочками на всніженому березі.

Лід сердився й щосили намагався тримати річку.

— Ох же ти мені й набрид,— розгнівалася вона на нього.— Пусти мене на волю!

У річки було багато дітей, і вона покликала їх собі на допомогу. Дітей її звали хвилями. Набігли жваві діти і стали хапати льодини та викидати їх на берег.

Тут і горобці ожили....

☺️ Зацікавило та закортіло щось прочитати 👉 то хутчіш до Чернігівської обласної бібліотеки для дітей 📚 книжки  Михайла Федотовича  чекають на своїх читачів😉

Слабошпицький Михайло. Цікаве рибеня : казки та оповідання / Слабошпицький, Михайло ; худож. О. Мушкетик. - Київ : Ярославів Вал, 2016. - 56 с. : іл. - (БЕДРИК). - Б. т. 

Анотація

Якщо маля обожнює фантазувати та має розвинену уяву — ці захопливі історії неодмінно йому сподобаються. Адже тут сміливий зайчик, веселий лелека, цікаве жабеня та навіть норвезький кіт у намисті! Але не тільки тваринами наповнені ці оповідання. Найкращим другом малечі стане Славко, який мріє поїхати до Африки, де подорожує його тато.


Слабошпицький Михайло. Золоті бджоли: оповідання та казки / Слабошпицький, Михайло ; худ. О. Мушкетик. - К. : Ярославів Вал, 2014. - 52 с. : іл. - (БЕДРИК). - Б.т. 
Анотація
Якщо тобі цікаво дізнатись, чи далеко до Африки і які тварини там живуть, якщо тобі кортить довідатись, хто випасає золоті бджоли і хто врятував горобця Цінь-Цвіріня, якщо тобі не дає заснути питання, де туман живе, тоді ця книжка саме для тебе!


Слабошпицький Михайло. Чи далеко до Африки? : оповід. та казки / Слабошпицький, Михайло Федотович ; худож. Г. Мокієнко. - Київ : Ярославів вал, 2003. - 159 с. : ілюстр. 

Слабошпицький Михайло. Казки / Слабошпицький, Михайло ; худож. А. Джанік'ян. - К. : Махаон-Україна, 2006. - 80 с. : ілюстр. - (Весела компанія). 
Анотація
У цій книжці живуть найрозумніші папуги. І з цієї книжки зовсім добре видно африканських крокодилів. А цікавих таємниць у цій веселій книжці ще більше, аніж сторінок.

Слабошпицький М. Ф. Брат знаменитого воротаря : оповідання / М. Ф. Слабошпицький ; худож. О. Мушкетник. –  Київ : Ярославів Вал, 2014. – 39 с. : іл. – (Бедрик).

Слабошпицький Михайло. З голосу нашої Кліо : події і люди української історії / Слабошпицький, Михайло ; худож. К. Сулима. - К. : Ярославів Вал, 2013. - 224 с. : іл. - (На скрижалях української історії). - Б. т. 
Анотація
У книжці розповідається про складні й драматичні періоди української історії, подано біографічні ескізи про видатних синів і доньок українського народу. Книжка охоплює період від часів зародження першої української держави - Київської Русі аж до зруйнування московськими царями Запорозької Січі.


Популярні публікації