20 липня - Міжнародний День Шахів



Міжнародний день шахів (англ. International Chess Day) — міжнародне свято, присвячене грі в шахи. Відзначається щорічно 20 липня. Міжнародний день шахів відзначається з 1966 року. Ініціатива створення такого свята належить Всесвітній шаховій федерації (ФІДЕ). Цього дня під її егідою проводяться різноманітні тематичні заходи та змагання. З упевненістю можна сказати, що саме шахи лежать в основі багатьох винаходів, які базуються на математичних моделях. У тому числі і комп’ютера!  З нагоди свята цікаві факти  про цей винахід♜♞ та книжки 📚 з фонду Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

⛂Учені кажуть, що шахи винайшли в Індії  у 1000 році до нашої ери. Гру буцім-то розробив один математик, який займався зведенням числа у ступінь. Коли він підніс шахи в дар одному індійському раджі, той був вражений вишуканістю та глибиною задуму. Відтак правитель захотів віддячити винахіднику. Математик, за легендою, скромно промовив:

 «О, Всевладний! Мені так мало потрібно. Покладіть на першу клітинку одне зернятко, на другу – два, чотири та третю, вісім на четверту. І так до останньої клітинки» Спочатку прохання здалося раджі дуже скромним, проте він здивовано вигукнув: «Ого! Та на вас тут зерна не напасешся!»

 Ця яскрава притча лише частково розкриває інтелектуальний потенціал гри, яка заполонила весь світ. 

⛂ Виростити зі свого малюка розумну, успішну, самодостатню людину — мрія будь-якого сучасного батька. Одним з головних способів пізнання світу у маленьких дітей є гра, тому важливо щоб ігровий процес був не тільки цікавим, але і корисним, сприяв розвитку позитивних якостей. Шахи — класична настільна гра, яка здобула популярність ще в VI столітті н. е. Навчання шахів дітей дошкільного віку — відмінне рішення для дбайливих батьків, які бажають забезпечити дитині всебічний розвиток.

⛂ Зацікавило😉 хочете освоїти ази цієї неймовірно захоплюючої гри, що розвиває логіку, концентрує увагу, приносить задоволення♞? Тоді почитайте 📚

 📚  Быкова Е. П. Шахматы для малышей / Е. П. Быкова, Т. И. Локтева. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2006. - 128 с. : ілюстр. - (Мир вашего ребенка).

📚 Гайштут Олександр. Шахи для початківців / Гайштут, Олександр Григорович ; за ред. В. Г. Фінкельберга. - Кам'янець-Подільський : Абетка, 2009. - 244 с. : ілюстр. - Бібліогр. : с. 243.

📚 Петрушина Наталья. Шахматный учебник для детей / Петрушина, Наталья Михайловна. - изд. 7-е. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2006. - 221 с. : іл. - (Шахматы). 

📚 Мазій Анатолій.  Шаховий гурток / Мазій, Анатолій Юхимович. - Тернопіль-Харків : Ранок, 2011. - 112 с. : ілюстр. - (Шкільний гурток). - Бібліогр. : с. 105-106. - Б. т. 

 📚 Бардвик Тодд. Шахматы для детей / Бардвик, Тодд ; пер. с англ. А. Литвинов. - Спб. : Питер, 2011. - 192 с. : ілюстр. 

📚 Петрушина Наталья. Шахматный учебник для детей / Петрушина, Наталья Михайловна. - изд. 11-е. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2010. - 221 с. : ілюстр. - (Шахматы). 

📚 Петрушина Наталья. Шахматные дебюты для детей / Петрушина, Наталья Михайловна. - Ростов-на-Дону : Феникс, 2009. - 156 с. : ілюстр. - (Шахматы). 

📚 Романова Інна. Шахи для для дітей : практич. посібник для мол. школярів / Романова, Інна Анатоліївна. - К. : Майстер-клас, 2012. - 88 с. : ілюстр. - Бібліогр. : с. 86. 

📚 Величко Іван. Шахова абетка / Величко, Іван ; худож. оформ. М. Шутурми. - Львів : Апріорі, 2020. - 62, [1] c. : іл. 

Популярні публікації