180 років тому було створене перше у світі туристичне агенство


180 років тому – 5 липня 1841 року – 33-річний англієць Томас Кук створив перше в світі туристичне агентство. І людство отримало найпрекраснішу можливість – можливість подорожувати. Яким був той день? Томас – активний поборник здорового способу життя зібрав туристичну групу у складі 570 людей. І вони у відкритих вагонах спеціальним потягом на свіжому повітрі вирушили в мандрівку за унікальними й доти невідомими враженнями. Їх урочисто супроводжував духовий оркестр та сам Томас Кук 👀 📖 👉
Савельєв Олександр. Людина, яка придумала туризм : [про Томаса Кука] / Савельєв, Олександр // Краєзнавство. Географія. Туризм (Шкільний світ). - 2010. - № 20 (травень). - С. 6-7.

З часом сотні туристів стрімко перетворювались на тисячі, а груповий туризм ставав надзвичайно прибутковим. Куди їздили? Подорожували європейськими містами, діставалися навіть Нового Світу, а першим американським клієнтом турагентства став уславлений письменник-мандрівник Марк Твен, що й не дивно.

Шкода, що не можна здійснити подорож у часі й побачити, у що були вбрані перші мандрівники. Костюми початку 19 століття – це вам не футболка, шорти, кросівки й рюкзак – набір нинішнього туриста. У тогочасній жіночій моді превалювали довгі, аж до підлоги, плаття з високими таліями. З нижньої білизни – обтягуючі панталони, які одягнути було не так вже й просто, а зі взуття – тонкі шовкові балетки з довгими стрічками, що оперізували хрест навхрест ноги до колін за зразком античних моделей. Голови вбирали в капелюшки та очіпки з витонченими рюшами.

Чоловічий костюм передбачав білосніжні сорочки зі стоячим накрохмаленим коміром та краваткою, жилети, а то й кілька жилетів одночасно з великою кількістю кишень, а поверх них носили фрак, який туго охоплював талію, або сюртук. А ще – довгі панталони та циліндри на головах.

Уявили це все в подорожі? Отож-бо 🙂  

Туристичні маршрути з часом поповнились паломницькими та кругосвітніми мандрівками. До 1885 року було відкрито 120 офісів компанії у Великій Британії та за кордоном. Бізнес процвітав, люди мандрували. Аж до 2019 року. Недавно найстарішу туристичну компанію світу - Thomas Cook Group -  було оголошено банкрутом. Причина: пандемія та нові виклики туристичного бізнесу, до яких вона була не готова.  Проте історія туристичного бізнесу Томаса Кука – історія про те, що завжди в нашому світі є перші. І шлях першого іноді завершується, а на заміну виходить інше, новіше, і теж перше. Така вже філософія життя 🙂

Популярні публікації