7 липня - день народження Піноккіо


Саме сьогодні зі шматка дерева на світ визирнув дивовижний довгий ніс.  Мова про Піноккіо! Його вигадав письменник Карло Лоренцині під псевдонімом Коллоді,бо так називалося італійське містечко, в якому він виріс.  Хто ж не хоче весь час повертатися в дитинство? Так і зробив  письменник, який вчився на священника, потім воював, далі став журналістом, сатириком, видавцем і навіть уклав словник італійської мови. Але всесвітню славу йому принесла казка. Її надрукували цього дня у 1881 році в Римі в «Журналі для дітей». 

"Пригоди Піноккіо" складаються з 36 глав, назви яких коротко описують зміст подальших події. Спочатку казка була коротшою і закінчувалася на 15 главі, в кінці якої Піноккіо (дерев'яна лялька-маріонетка) був повішений грабіжниками на дубі. Читачі були незадоволені подібною кінцівкою, тому Коллоді довелося взятися за продовження: окремі глави він публікував в "Дитячій газеті" протягом ще декількох років, а підсумковий варіант був закінчений у 1883 році - тоді ж вийшло перше видання "Піноккіо".

У 1890-му, Карло Коллоді помер, але він навіть не міг уявити, якої великої слави зазнає його твір. Сталося так само, як і в його казці, — Піноккіо почав жити власним життям незалежно від життя свого батька. Книжку "Пригоди Піноккіо: історія дерев'яної ляльки" (Le avventure di Pinocchio: storia di un burattino) переклали 87 мовами світу, а на батьківщині автора Піннокіо спорудили пам’ятник. 

У 1962 р. було засновано Національний фонд Карло Коллоді, який займається дослідженням творчості письменника та популяризацією його творів.




"Піноккіо" - в перекладі з тосканського діалекту "кедровий горішок" - прославив не тільки письменника, а й містечко Коллоді, де дерев'яному чоловічкові навіть встановлено пам'ятник.

Головною особливістю персонажа Піноккіо стала його брехня, під час якої кожен раз збільшувався його дерев'яний ніс. 

«Брехня буває двох видів: у одній брехні короткі ноги, в іншої довгий ніс».

"Піноккіо" безліч разів екранізували і створювали ілюстрації до нових книг. Серед найвідоміших ілюстраторів Піноккіо були Роберто Інноченті і Лібікі Марайа. Однією з найбільш яскравих інтерпретацій можна вважати роботи студії Волта Діснея.  Персонаж "Піноккіо" став частиною мультфільмів про "Шрека", де були зібрані найпопулярніші казкові герої.

Виявляється Піноккіо, це зовсім не вигаданий персонаж. Це довели американські археологи. На початку ХХІ століття вони проводили розкопки в районі кладовища, де похований автор казки про Піноккіо Карло Коллоді (Лоренціні). Неподалік від могили письменника вони виявили надгробну плиту якогось Піноккіо Санчеса, роки життя якого припадали на ту ж епоху. З'ясувалося, що ця людина була наполовину дерев'яною.






Популярні публікації