23 червня — Міжнародний олімпійський день

Це свято у 1948 році започаткував Міжнародний олімпійський комітет. Чому вибрано саме цей день? У червні 1894-го в Парижі відбувся міжнародний конгрес з проблем фізичного виховання. Саме 23 червня ентузіаст відродження олімпійського руху П’єр де Кубертен представив на цьому конгресі свою доповідь. У ній він ознайомив присутніх з розробленими ним організаційними основами олімпійських ігор. Тоді ж склали і Олімпійську хартію, де зазначили: “Олімпійський рух має на меті виховувати молодь за допомогою спорту в дусі взаєморозуміння і дружби, сприяючи таким чином створенню кращого і більш спокійного світу”.

Конгрес прийняв рішення про проведення в Греції у 1896 році I Олімпіади. За 116 років (1896–2012) було проведено 30 літніх олімпіад. Тричі (1916, 1940, 1944) ігри не відбулися через світові війни. Олімпійські чемпіони — гордість кожної країни. Усі справжні спортсмени прагнуть стати олімпійськими чемпіонами.

Покажіть дітям красу руху, чесних спортивних змагань, розкажіть про важливість спортивних досягнень, нелегку працю спортсменів.

Робота з дітьми впродовж дня

Бесіда “Перші олімпіади та олімпіоніки”: віртуальна екскурсія у Давню Грецію, де зародився олімпійський рух.

Гра-імпровізація “Наша олімпійська хартія”: діти складають олімпійську хартію групи, занотовують її у піктограмах.

Досліди “Як побудувати стадіон”: розповідь дітям, чому стадіони будують саме такими (схожими на чашу).

Конструювання “Олімпійська арена”: діти будують власний стадіон, спортивне знаряддя тощо (це може бути як індивідуальна, так і колективна конструкція).

Сюжетна гра “Малі олімпійські ігри”.

Змагання “Ми — чемпіони” (див. публікацію “Літоленд” у журналі “Дошкільне виховання” 2014, № 6): проведіть на прогулянці цікаві змагання, дайте кожній дитині можливість здобути власну олімпійську медаль.

Діалог-дослідження “Українські олімпіоніки”: бесіда про видатних українських спортсменів.

Популярні публікації