"Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка!" 110 років з дня народження легендарного казкаря


"Добрий вечір вам, малятка, любі хлопчики й дівчатка!"  Цими словами багато років підряд, кожну п'ятницю, вітав своїх маленьких телеглядачів один з героїв знаменитої передачі "На добраніч, діти!" – такий же знаменитий дід Панас. Його справжнє ім'я : Петро Юхимович Вескляров. Сьогодні виповнюється 110 років з дня народження цього легендарного українського казкаря. 

Записів "Вечірньої казки" минулих років, коли діти щоразу завмирали біля телеекранів після традиційного вітання Діда Панаса, більше не залишилося, позаяк Дід Панас завжди виступав наживо, а попередніх записів не робив.

Працювати казкарем в ефірі 25 років, починаючи з 1964-го, було непросто: українська вишиванка Весклярова дратувала чиновників від телебачення, Діда Панаса звинувачували у націоналізмі, а в сімдесятих роках кілька разів навіть пробували звільнити з роботи.

Дід Панас (Петро Юхимович Вескляров)

 Але народ бив на сполох і засипав телестудію листами: "Куди зник Дід Панас? Поверніть його негайно!" І його повертали — просто у прямий ефір.

До речі, саме Дід Панас ввів на телебаченні таке поняття як "Вечірня казка". Усі тьоті Валі й дяді Володі, всі Хрюші із Степашками на загальносоюзному ТВ з'явилися набагато пізніше.

Редактором у Панаса була, до речі, ще одна культова українська телезірка - і майбутня співведуча Тьотя Катя з програми "Катрусин кінозал".

Одним словом, діти щоразу завмирали біля телеекранів після традиційного вітання Діда Панаса: "Добрий вечір вам малятка, любі хлопчики й дівчатка!"

Отже, як полюбляв говорити Дід Панас, «вмощуйтеся зручненько та слухайте уважненько»...

👂 Слухати аудіо-казки діда Панаса


Популярні публікації