Тамара Коломієць штрихи до біографії

Вона народилася  9 квітня 1935 року в родині лікарів і першою книжкою яку прочитала дівчинка - став словник медичних термінів латиною! Дівчинка читала його на печі і дивувалася різноманіттю людських недугів. Мама, яка у воєнному лихолітті працювала сільським лікарем, уміла все – приймати пологи, робити резекцію легень хворим на туберкульоз та навіть лікувати катаракту. Ось  тільки боялася бинтувати поморожені ноги малій Тамарочці. Військові чобітки, які приладнали школярці, мало рятували від морозу. Але саме вони спричинили  появі перших поезій. 

📖Тамара Коломієць рано навчилася читати – в чотири роки. Казки, віршенята і Шевченко! Його знала напам’ять неписьменна бабуся Ганна. «Кобзаря» родина возила з собою повсюдно. Саме з цим, улюбленим чтивом, спіймав у кадр дівчинку вітчим – Опанас Коломієць. Під час війни він всиновив Тамару і дав їй своє прізвище. Інакше ми б знали уславлену українську поетесу як Тамару Антонівну Турос.

📖У першому класі провчилася лише один день. На наступний заплакала – не піду туди ніколи, вони ж тільки літери почали вчити. Так склала «іспити» і відразу перейшла у другий, написавши диктант на дошці лише з однією помилкою – замість «собака» написала «собка».

📖Поетеса любить і все життя оспівує у своїй творчості природу. Кози Зорька і Катя частенько «виганяли» дівчинку назад додому, бо вона зачитувалася книжкою на берегах мальовничого Супою. Пташки, жабки, коти і собаки перемандрували з життя у поезію. Навіть в шкільній виставі перша роль була незвичайна. Юна актриса виступала відразу у двох амплуа – язиката служниця Химка і… собака за лаштунками. Односельці чудувалися – хто ж так майстерно гавкає.

📖Її перші поезії – епіграми у фольклорному стилі. Однокласники-перерости часто скубли малу на зріст дівчинку. А вона заскакувала у сніг у своїх чобітках і звідти намагалася їх «дістати» дражнилками. Віршики були такі чіпливі, що згодом усе село їх повторювало. Зрештою розбишаки зрозуміли – цю малу краще не займати. 

📖Вчилася у Гельмязівській середній школі на п’ятірки і йшла на золоту медаль. От тільки отримала срібну, а все через, не повірите, четвірку з української мови! Вчителька незлюбила дівчинку, бо та надто багато знала і навіть наважувалася це сказати! Натомість улюбленою була  викладачка російської. Саме їй ми завдячуємо першій публікації. Вчителька надіслала поезію зі шкільної газети для друку в газету районну.

📖На відділення журналістики Київського університету Тараса Шевченка дівчина поступить вже з вагомим друкованим доробком. Поруч будуть вчитися Іван Драч, Василь Симоненко, Борис Олійник. Але молода поетеса все ж знайде чим про себе заявити. Її перша книжка «Проліски» отримає Золоту медаль на Міжнародному фестивалі молоді в Москві і в свої 22 роки Коломієць  стане наймолодшим членом Спілки письменників України.

📖У її доробку понад 10 книжок лірики - вірші, переклади, поеми, найбільший в українській літературі сонетарій, адже Тамара Коломієць - визнана майстриня і класичної форми, і експерименту. Її творчість відзначена преміями Павла Тичини, Лесі Українки, Наталі Забіли.

📖Проте найбільше знають поетесу як автора численних творів для дітей. Їх у Тамари Коломієць більше 50! Від першої книжки «Пастушок», яку поетеса присвятила своєму молодшому брату Петру, до речі, також письменнику, до останнього мультимедійного видання казки «Недобрий чоловік Нехай» 2019 року. Діти їз задоволенням вивчають її вірші «Біб-Бобище», «Гарна хатка у курчатка», «Диваки» та ще сотні майстерних лічилок, загадок, небилиць. За цілісний доробок та мільйонні тиражі авторка має почесний титул «Золотий письменник України» від престижної премії Коронація слова.

📖Протягом п’яти останніх років заснована Тамарою Коломієць Фундація «Новотвір» підтримує численні проекти, конкурси та фестивалі. З цього року авторка фундує новий власний Фестиваль творчості дітей і для дітей. Його відкриття планується 1 червня 2021 року і обіцяє стати знаковою подією на горизонті креативних проектів, які розвивають дитячу фантазію, спонукають творити і любити Україну.



Популярні публікації