Обережно! Динозаври оживають!

Навіть не кажіть, що вас не цікавлять динозаври. Все одно ніколи в це не повірю. Ви точно дивились фільми та мультфільми. Дивовижні гіганти з минулого обросли міфами та легендами й це цілком нормально, враховуючи як важко реконструювати події, що відбулися 250-200 мільйонів років тому. 
На сьогодні вчені виділяють більше 500 різних видів динозаврів, але існувало значно більше ріновидів, тому науку ще чекають нові відкриття. На малюнках в книжках та в кіно динозаврів зображують в найрізноманітніших кольорах. Та, насправді, вченим невідомо якого саме кольору у динозаврів була шкіра. Справа в тому, що збережена шкіра не може дати інформацію про колір, оскільки він вицвів за великий проміжок часу. Одним з найброньованіших динозаврів був Анкілозавр, тіло якого було вкрите міцними кістяними пластинами, а на хвості знаходився великий кістяний наріст, яким динозавр захищався і міг завдавати серйозних пошкоджень своїм ворогам.


Анкілозавр (Ankylosaurus)

- Деякі динозаври ковтали каміння для перетирання жорстких листків в шлунку. Такі камені називались гастролітами. Переважно це робили крупні травоїдні динозаври, такі як Диплодок та Титанозавр.


    Титанозавр (Titanosaurus )                                        

 - Володарем найдовшого хвоста був Диплодок. Довжина його тіла досягала 35 метрів і більша частина припадала на шию і хвіст. Хвіст Диплодока міг досягати 15 метрів в довжину.


Диплодок (Diplodocus)


- Середня тривалість життя динозаврів становила приблизно 100 років.


Тиранозавр Рекс (Tyrannosaurus Rex)

- Найбільший зуб динозавра належав Титанозавру. Довжина його зуба сягала 30 сантиметрів. 

 Хижі динозаврами були природженними мисливцями, деякі з них навіть вміли змінювати забарвлення шкіри, що свідчить про їх пристосованість до виживання, та навпаки, полювання.

- Дорослий Тиранозавр міг з'їсти 150 кілограмів м'яса в день і цього йому вистачало лише на кілька днів. За цей проміжок часу Тиранозавр повинен був знову знайти їжу, тому, по суті,  його життя було постійним пошуком їжі.

Карнотавр (Carnotaurus)

   

     Ще більше цікавих фактів та інформації про цих неймовірних істот можна дізнатись з книжки 📗

 Енциклопедія «Усе про динозаврів» Джузеппе Брілланте, Анни Чесса, 
яку Чернігівська обласна  бібліотека для   дітей отримала за програмою від Український інститут книги

Обережно ДИНОЗАВРИ оживають на ВЕЛИКИХ картинках!!!  

🦖🦕



Популярні публікації