Всесвітній день кульбаби (World Dandelion Day)

13 травня щорічно відзначають свято, яке присвячене «шматочку травневого сонечка» - кульбабі. Існує така думка, що походження свята сягає своїм корінням в французьке місто Оі, в якому з такої корисної рослини готують безліч різних страв. Наприклад, салат, варення, супи, борщі, муси, сир і навіть хліб. Взагалі, кульбаба здавна використовувалася в їжу різними народами. ЇЇ вживали перші поселенці на Американському континенті. Більшість народів вважають кульбабу бур'яном, а в Китаї її називають овочем, оскільки тут вона дуже часто вживається для приготування різних страв.

Головним же кулінарним шедевром з кульбаб є, звичайно, вино. З давніх часів на Британських островах виготовляють дуже популярне в Англії вино з квіток кульбаби. У своїй повісті «Вино з кульбаб» Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З бутонів кульбаби готують варення, яке має золотисто-жовтий колір, густу консистенцію, має сильний аромат і різкий смак. З підсмажених коренів кульбаби роблять напій, який може служити сурогатом кави.

В Італії кульбаба - дуже популярна і улюблена їжа. Тут страви з кульбаб можна знайти в меню багатьох ресторанів, їх навіть подають до весільного столу. А судячи з ціни в ресторані на блюдо з кульбаб - це величезний делікатес. Цікаво, що в цій країні кульбаби культивують, і під цю культуру тут відведені великі площі. Ці культивовані кульбаби продають в супермаркетах і на італійських ринках, щоб в подальшому використовувати їх для кулінарних цілей. Італійці кажуть: «Якщо вживати в їжу кульбабу, то хвороба проходить повз двері будинку».

Дивлячись на ці яскраво-жовті квіти, хтось згадує, як плів в дитинстві віночки, а хтось - як розліталася дрібними парашутами біла хмарка на тоненькій ніжці. Дивно, але факт - в світі відомо понад тисячу видів цієї рослини, а за сезон один кущик цієї рослини може дати понад 10 тисяч насінин, які завдяки особливостям своєї будови здатні пролітати сотні кілометрів.

Порадуйте себе 13 травня салатом з цих яскравих, напоєних сонцем квітів. Ну, або зваріть пару баночок варення на зиму - в холодну пору року воно нагадає вам теплі травневі дні і обов'язково підніме настрій. А для дітей - інтерактивний плакат про кульбабу🌼

Популярні публікації