ТОПчик дитячих книжок з бомбезними ілюстраціями

 3–6 років

Наталя Малетич. Привид, який не міг заснути. Ілюстрації Наталії Чорної

Це красива зворушлива історія про самотність, дружбу й турботу, яка сподобається найменшим читачам. Ніжні, напівпрозорі, наче мереживні, ілюстрації створюють відчуття теплоти й домашнього затишку — читаючи, ніби загортаєшся в м’яку ковдру. І тоді пірнаєш разом із милим привидом у лабіринти покинутих будинків, продираєшся крізь павутинку, розділяєш його сум в очікуванні нових людей. Книжка здобула перемогу цьогорічного Best Book Award — «за тонке розуміння запитів найменших, а отже, найвимогливіших читачів».

Слава Світова. Великий космічний апчих. Ілюстрації: Анна Ломакіна 

  Ця кумедна книжка-картинка оповідає про дівчинку Вероніку, яка щоразу чхала так, що це спричиняло різноманітні колапси. Одного разу, наприклад, після її апчиху «аж земля затрусилася і з дерев, немов перестиглі яблука, побебехали на траву горобці, синички, голуби та інші невідомі дівчинці птахи — хвостик у смужечку, крильця у крапочку. Так голосно, що всі повітряні кульки у продавчині на розі вулиці раптом полускали!» Уявляєте масштаб? А таке траплялося не те щоб часто, та все ж регулярно.

Весела й зовсім трошки повчальна історія, яка спонукатиме задуматися про відповідальність за свої вчинки та заполонить увагу динамізмом оповіді, гумором і прекрасними ілюстраціями.

5–7 років

 Ізабелле Ґілен. Марк і Єва. Чудний потяг. Перекладач: Оксана Смерек

Книжка про найкращих друзів - Марка і Єву, що мешкають у квартирах одне над одним. Це сусідство вони використовують як перевагу — надсилають «мотузковою поштою» листи, в яких діляться різноманітними новинами. Й іноді стається дещо дуже незвичне! Видання покликане допомогти батькам, які хочуть навчити дітей читати. Воно містить текст водночас великими та малими літерами — і для читачів-початківців, і для досвідченого читача. Наприкінці книжки також є додаток з коментарями та дієвими порадами для батьків, що пояснює, як дітям навчатися за допомогою гри захопитися читанням.  

6-8 років 

Оксана Драчковська. Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама. Ілюстрації Оксани Драчковської-молодшої.
Це книжка оповідає про зайчика, що з народження не міг стрибати, та про те, як його мамі вдалося інтегрувати його в суспільство та допомогти іншим мешканцям лісу з різноманітними вадами. Дещо ідеалізована за оповіддю (де головний герой виявляється талановитим у всьому, а мамі вдається крок за кроком змінити у лісовій громаді все на краще), але дуже потрібна за проблематикою книжка, що змалечку вчить толерантності до іншого, відкритості, вчить не навішувати ярлики та бачити світ у його різноманітті.  Видання здобуло премію Best Book Award 2020 — «за делікатне висвітлення непростої теми, що завдяки мистецькій формі досягає дитячої свідомості та виховує людяність».
 Ружичка. Як це створено? За лаштунками звичних речей. Переклад: Анна Коржик
Ружичка розповідає про шість речей, що мають цікаву історію. Це предмети, якими ми користуємося майже щодня, рідко коли задумуючись про їхнє походження.Як створюються ложка, склянка, стілець, з чого виготовляється книжка та інші побутові речі? Завдяки додатковим розгортам, деталізованим ілюстраціям та інфографіці, які містить видання, читач зможе дізнатися про процеси створення кожної з цих звичних для нас речей. Ця книжка — перша у серії «Як це створено?».
Олеся Кешеля-Ісак. Непосидючка, який любив бігати. Ілюстрації Ольги Дегтярьової
Пізнавальна художня книжка про біг з нон-фікшн елементами, які пояснюють різні явища й інструменти, пов’язані з бігом. Так читачі дізнаються про ази здорового харчування, для чого необхідно випивати денну норму води, чим відрізняються бігові кросівки від звичайних, що таке спортивний годинник та яка різниця між півмарафоном, марафоном та ультрамарафоном. Їжу, яку споживають герої, порівнюють із паливом, що необхідне для роботи автомобіля. А необхідність пити воду мама порівнює із тим, що бабусині троянди постійно треба поливати, інакше вони зів’януть. Через таку зрозумілу для дітей аналогію легше пояснити, чому не варто зловживати солодощами та їжею з фаст-фудів. Словом, ця книжка не лише захопливо читається, а ще й стане в пригоді батькам — коли виникне потреба поговорити з дітьми про корисні звички. А для дітей приємним бонусом стане справжня бігова медалька.
9–12 років 

Олег Гавріш. Казки баби Гавришихи. Ілюстрації: Валентина Арєп’єва

Цікава й стильна інтерпретація казок від Олега Гавріша сподобається як дітям, так і дорослим читачам, та найкраще підійде для спільного родинного читання. Ця книжка обіцяє зелений туризм з емоційними гірками — буде мотор-р-рошно. Мандрівники побувають в селі Некремінне у гостях в баби Гавришихи, яка розповідає страшні історії, що колись сталися в цьому селі.  Невипадково книжка перемогла у премії Best Book Award 2020 — «за прищеплення любові до справжньої книги, яку з цікавістю читаєш, з насолодою розглядаєш і з приємністю гортаєш».

Франсуаза Буше. Книжка, яка зробить тебе супермегащасливим. Переклад: Людмила Дяченко
 Продовження серії книжок від Франсуази Буше, впевнена, теж однаково з нетерпінням чекають і діти, й дорослі. Влучна, смішна, яскрава — її радо читають як наодинці, так і в компанії вголос. Авторка ніби знає ключик від дитячих секретів і, зазираючи глибоко в душу, підказує відповіді на найскладніші питання й допомагає побороти дрібні й великі негаразди (або ж принаймні більше не сприймати їх аж надто серйозно). «Книжка, яка зробить тебе супермегащасливим» торкається теми щастя й розповідає, як щодня знаходити причини для радості. На перший погляд, може видатися неймовірним твердження, що кожен може бути щасливим, та завдяки хитрощам, до яких вдається Франсуаза Буше, смішним прикладам, порівнянням та аргументам, в читачів не залишиться заперечень. І у вас теж, повірте ;). Треба тільки захотіти.
12+ років

 Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький. Реактори не вибухають. Ілюстрації Seri/graph

 Одразу дві книжки Порталу відмітило журі премії «Найкращий книжковий дизайн» — «Історія брехні» Марини Кафтан з ілюстраціями Олени Старанчук увійшла до числа фіналістів у номінації «Утилітарна книга», «Реактори не вибухають» Катерини Міхаліциної та Станіслава Дворницького в оформленні студії Seri/graph здобули перемогу в номінації «Дитяча книга». Також це видання стало лауреатом премії Best Book Award 2020 у номінації «Література для підлітків і YA» від Львівського міжнародного BookForum — «за чесну і вражаючу розповідь про Чорнобильську катастрофу для підліткової читацької аудиторії». «Реактори не вибухають» — видання, що комплексно розповідає про Чорнобильську трагедію, її передумови та наслідки, про виселення мешканців 30-кілометрової зони та сучасний стан відчужених територій, а також містить детальні коментарі-пояснення про будову атома, ядерні реакції та ядерну зброю, роботу ядерного реактора і навіть про техніку, що брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. І це все супроводжується детальними й дуже стильними ілюстраціями.

Марина Кафтан. Історія брехні. Ілюстрації Олени Старанчук
Що таке історичні фейки, коли вони виникли та чому люди досі вірять у подібний обман знає Марина Кафтан. Вона не лише розвінчує чимало історичних містифікацій, а й дає інструменти для боротьби з ними. Ви дізнаєтеся, як перевіряти інформацію на правдивість, як помітити, чи не прифотошопили щось на фото і чи не адаптували відео під свої потреби, як зберігати інформаційну гігієну в соцмережах. Короткі історії та яскраві ілюстрації читаються динамічно і з захопленням — прекрасна знахідка для тих батьків, хто шукає відповідь на питання «як привчити дитину читати». 



Популярні публікації