«Той самий Мюнхгаузен» святкує свій день народження


Історію про неймовірні та подекуди навіть абсурдні пригоди барона Мюнхгаузена не можна назвати суцільною вигадкою вже хоча б тому, що всесвітньо відомий король небилиць і побрехеньок насправді народився не в уяві Рудольфа Распе чи Готфріда Бюргера – авторів книжок про барона, – а в німецькому містечку Боденвердер. Факт існування реального Мюнхгаузена, прототипу літературного героя, підтверджено документально. 

Карл Фрідріх Ієронім – «той самий Мюнхгаузен», який отримав друге, “вічне”, життя як літературний персонаж, насправді народився 11 травня 1720 року. Дитинство провів у рідному містечку Боденвердер поблизу Ганновера, а коли підріс, став пажем у герцога Брауншвейгського Фердинанда Альбрехта II. 

  • Уперше Мюнхгаузен відвідав Україну, коли російська армія, до складу якої він входив, брала штурмом Очаківську фортецю. Битва видалася нелегкою: до стін міста неможливо було й підійти, люди та коні гинули, але відступати без перемоги не було сенсу. І недаремно: вже на третій день штурму турки показали білий прапор. Що ж сталося? Чому так швидко здалися захисники неприступних мурів? Одразу згадується мюнхгаузенівська розповідь про повітряну розвідку ворожих позицій, здійснену верхи на ядрі. Так, вважається, що саме тут, в Очакові, стався цей всесвітньо відомий політ. Що ж, можемо пишатися! А вже вірити в це чи не вірити – справа індивідуальна.
  • Український переклад цієї книжки здійснив Григір Тютюнник (за російським переказом для дітей Корнія Чуковського)
Хороший день для читання, прослуховування та перегляду☺

Пригоди барона Мюнхаузена : повна версія / переказ Т. Вакуленко за ориг. текстами Г. Бюргера, Р. Распе, Е. Кестнера ; худож. В. Харченко. - Харків : Школа, 2019. - 191, [1] c. : іл. - (Дитячий бестселер). - Б. т.  

📘📙📗Книжки чекають на читачів у Чернігівській обласній бібліотеці для дітей

Популярні публікації