"Мені завжди було цікаво літати..."Ігор Сікорський

А ви знали, що сьогодні день народження Ігоря Сікорського – відомого українського авіаконструктора. Одразу цікавий факт – він полюбляв називати свої літаки іменами героїв українських легенд. Наприклад, знаменитий чотиримоторний літак «Ілля Муромець» з екіпажем з восьми чоловік (літак був схожий на летючу фортецю) був сконструйований Ігорем Сікорським у 24-річному віці. А загалом особисто ним (або ж під його керівництвом) було розроблено 78 різноманітних літальних апаратів. 72 з них випускалися серійно, 2 були доведені до стадії дослідних зразків і лише 4 залишилися на папері. Цікаво, що з 1957 року всі президенти США, починаючи з Дуайта Ейзенхауера, літають на вертольотах конструкції Сікорського. 

Народжений стати відкривачем Неба, з молодих літ Ігор Сікорський мріяв підкорити висоту. Хлопчик зачитувався науково-фантастичним романом “Робур-завойовник” (“Robur le Conquérant”; 1886) Жуля Верна і захопливо ширяв над світом на витвореному уявою французького письменника багатомоторному апараті “Альбатрос”, схожому на ґелікоптер. Долаючи у літературній колізії численні перешкоди, капітан Робур не лише демонстрував переваги власного літального апарата над усіма аеростатами світу, а й зазнав тріумфу технічного генія.

- А тепер, високоповажні громадяни, – про моє духовне обличчя. Перед вами інженер, моральні якості якого не поступаються фізичним. Я нічого й нікого не боюся і володію сильною волею, яка ще жодного разу не підкорилася волі іншого. Якщо я поставлю собі будь-яку мету, навіть спільні зусилля всієї Америки, всього світу не завадять її досягти. Якщо мене полонить якась ідея, я вимагаю, аби всі її поділяли, і терпіти не можу, коли мені суперечать.

Змалку Ігор Сікорський був не мрійником, а допитливим чомучкою, котрий годинами роздивлятися загадкові креслення – Леонардо да Вінчі, що зображували химерний повітряний гвинт, завдяки якому людина мала піднятися в небо. Про знаменитого італійця йому розповіла матір, і це гріло серце.

Через уяву мрія вела до реальності. Одного разу 11-річному підлітку наснився сон. Ніби він опинився у дивній подовженій кімнаті з дверима з горіхового дерева і маленькими віконцями-ілюмінаторами. На стінах блимають незвичної форми сферичні лампи і заливають приміщення блакитним світлом. Раптово Ігор відчував легку вібрацію підлоги, вкритої килимовою доріжкою. І тут його осяяло: вони пливуть у повітрі, а він – на борту гігантського комфортабельного судна, що в ті роки існувало виключно у фантазіях невиправних мрійників. Але… Упродовж цілого життя Ігор Сікорський залишався невиправним практиком. Той сон винахідник не забував, й у вільні години, починаючи з 12 років, конструював моделі літальних апаратів.

- Мені завжди було цікаво літати. Я мріяв про це ще маленьким хлопчиком. Хоча в ті часи керований політ людини вважався абсолютно неможливим.

Тож з такої нагоди ТОПчик книжок про авіаконструювання: 

✈️ «Ігор Сікорський» (автор: Олег Промахов, ілюстраторка: Олена Марчишина, Видавництво «Агенція «ІРІО») 

Книжка розповість дивовижну історію про видатного авіаконструктора — Ігоря Сікорського. Нині багатотонні літаки й гелікоптери в небі — звична річ. Та трохи більше ста років тому, коли подібне диво могли собі лишень уявити дослідники і шанувальники творчості Леонардо да Вінчі й Жуля Верна, жили кілька відчайдухів, готових втілити в реальність мрію про небо. Серед піонерів авіабудівництва, однією з найвидатніших ключових фігур став авіаконструктор Ігор Іванович Сікорський. Біографія авіаконструктора непроста. Він почав працювати на голому ентузіазмі, однак спромігся увійти до когорти засновників індустрії авіації. Він переживав злети і падіння, кризи і невдачі, життя на чужині, та жодного разу не засумнівався ані у власному призначенні, ані в тому, що його проекти досягнуть успіху. Сікорський, як і його винаходи, пройшов складний шлях по глобусу. Вперше у небо він здійнявся в Києві, і поставив перші світові рекорди. У Санкт-Петербурзі почав серійне виробництво аеропланів. А масовими його літальні апарати стали у Сполучених Штатах Америки. Від середини ХХ століття й понині гелікоптери Сікорського перебувають на озброєнні американських ВПС і служби безпеки американських президентів. Сікорського справедливо вважають батьком виробництва гелікоптерів. Особисто ним і під його керівництвом було розроблено 78 видів літальних апаратів. Його нагороджено 80 нагородами в галузі авіабудівництва. Ігор Іванович Сікорський мав дивовижну життєву місію — поліпшувати життя людей за допомогою техніки. І попри численні перепони зі своєю місією він гідно впорався, ставши одним із найвидатніших світових авіаконструкторів, автором літаків і гелікоптерів, які стали зразками передової техніки ХХ століття.

✈️ «Як змайструвати літак» (автор Мартін Содомка, перекладачка: Тетяна Савченко, ілюстратор: Мартін Содомка, Видавництво Старого Лева)

Герої книжки Мартіна Содомки «Як змайструвати літак» – друзі-нерозлийвода горобець Зила і пацюк Арні вирішили змайструвати літак, аби полетіти в мандри. Це завдання не з простих, як зрештою, і сконструювати автомобіль. Але ж і це їм торік вдалося! Читачі книжки не лише довідаються, з яких деталей літак складається і як ним керувати, що таке підйомна сила і що потрібно для доброго польоту, але й пізнають цінність справжньої дружби. 

✈️ «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна» (автор: Торбен Кульман, перекладачка: Христина Назаркевич, ілюстратор: Торбек Кульман, Видавництво Старого Лева)

Персонажів і історії з деяких книг ми все життя зберігаємо у своєму серці. Саме до цієї категорії належить розповідь про мишеня «Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мішеняти-літуна». Цей малюк зовні мало відрізнявся від своїх побратимів-гризунів, але насправді мав велику пристрасть до знань і обожнював читати книжки. Одного разу з міста пропадають всі його друзі, і мишеняті доведеться проявити всю свою мужність і кмітливість, щоб знову відшукати близьких. Пригоди пухнастого Ліндберґа сповнені небезпек, але він з готовністю стикається з усіма труднощами і долає свої страхи на шляху до мети. Чудово проілюстрована книга від одного з найбільш відомий український видавництв «Видавництво Старого Лева» стане прекрасним доповненням до вашої домашній бібліотеки. Насолоджуйтеся не тільки захопливою історією, а й відмінним оформленням в стилі 20-30 років минулого століття, де кожна деталь дозволяє все глибше зануритися в дивовижну історію німецького письменника та ілюстратора Кульмана Торбена.

✈️  «Історія літаків» (автор: Олдріх Ружичка, ілюстраторка: Надія Мойзесова, Дитяча література видавництва "Ранок")

Енциклопедія із яскравими та кумедними ілюстраціями для найменших книгоманів віком 3-5 років.Тут представлена велика кількість різноманітних малюночків, які є дуже вдало та доречно розміщеними біля кожного з розділів, також є дуже маленькі цікаві кумедні графічні зображення. На сторінках цієї чудової книжки малюк має змогу познайомитися з надзвичайно дивовижними історіями від геніального Леонардо Да Вінчі до братів Монгольф"є. Довідатися, що в п"ятнадцятому столітті не існувало жодного технічного напряму, в якому не працював би відомий та знаний Леонардо Да Вінчі. Саме цей вчений винайшов велику кількість різноманітних автоматичних пристроїв, а також військових машин, кранів та інших складних механізмів, які на той час можна лише собі представити. Леонардо Да Вінчі прийшли в голову дві геніальні ідеї: перша полягала в спробі сконструювати літальну машину, яка частково була схожа на сучасний вертоліт; другий прототип вченого називався орнітоптером. Це передбачалася літальна машина, яка зможе махати крилами, як птах, щоб мати можливість триматися у повітрі. Обидва ці винаходи мали керуватися пілотами, але обидва ці літальні апарати Леонардо Да Вінчі, на превеликий жаль, залишилися лише у вигляді моделей і креслень. Також ми маємо можливість познайомитися із літальною машиною відомого шведського вченого, мислителя і винахідника Еммануїла Сведенборга, а також дізнатися ще багато-багато...


✈️  «Мулле Мек будує літака» (автор: Ґеорґ Юганссон, Йенс Альбум, перекладачка: Софія Соловей, ілюстратор: Йенс Альбум, Видавництво «Моноліт-Bizz»)

Малюк хоче зробити літачок, але не знає як? З такою ж проблемою довелося зіткнутися персонажам книжки «Мулле Мек будує літак». Вигадливий Мулле разом зі своєю незмінною супутницею собакою Буффою перепливли море, тільки б побачити, що там — на іншому його березі. І постали перед неприступною горою. Як же помандрувати далі? Хіба перелетіти! Узявся Мулле будувати літак... А як і з чого наш майстер його побудує, дізнаєтеся з цієї навдивовижу цікавої й пізнавальної книжечки з малюнками, які органічно доповнюють зміст написаного. Читаючи змалку такі книжки, ваша дитина затямить на все життя: не буває перешкод, які неможливо здолати! Цікаво буде для дітей від 3 до 8 років. 

Популярні публікації