«Книжкові собаки» допомагають читати дітям


Доніта читає вголос дитячу книгу, а бернський зенненхунд на прізвисько Хілма-Марія уважно слухає. Коли Доніта чухає підборіддя Хілми, собака жмуриться від задоволення.

Читання собаці може бути надзвичайно цінним досвідом для дітей, які потребують практики читання. «Ідея полягає в тому, щоб спонукати дитину, у якої спостерігаються труднощі у навчанні читання, читати вголос, – каже вона. – Собаки із задоволенням слухають дитину, не звертаючи жодної уваги на те, чи робить вона помилки, чи просто читає повільно».

Діти, які читають собаці, відчувають задоволення, що підвищує їх самооцінку і надихає їх надалі охоче брати до рук книгу.

Хілма відпочиває у перерві між заняттями з читання. Фото: Іларі Вялімякі
Хілма відпочиває у перерві між заняттями з читання.
Фото: Іларі Вялімякі



Сеанс читання собаці зазвичай триває близько п'яти хвилин, а для тих, хто читає краще, він може тривати до 15 хвилин. 

Бернські зенненхунди чудово підходять для таких завдань завдяки дружньому характеру та привабливому вигляду, тоді як їхній великий розмір демонструє гідність та вселяє повагу. Втім порода собаки не має великого значення. Усіх собак для читання починають готувати зі щенячого віку, щоб вони звикали до різної обстановки та людей.

«Ми обов'язково враховуємо те, що деякі діти можуть трохи боятися собак, – розповідає Хаапасаарі. – Діти самі можуть вирішити, як близько вони хочуть підійти до собаки. Заняття читанням може допомогти дітям подолати страх перед собаками».

Ідею Фінляндії переймають і в інших країнах.

Популярні публікації