Черевички Попелюшки: з чого були зроблені

Казка про Попелюшку - древня й універсальна історія. Так, китайський варіант сходить ще до IX століття, і до Перро існувало не менше 340 різних інших версій. Причому кришталеві черевички не згадуються ні в одній з них. В одній з найдавніших версій китайської  казки, героїня носить взуття, виткане з золотих ниток, з підошвами з чистого золота. У казці братів Грімм героїня спочатку отримує в подарунок «туфельки, розшиті шовками та сріблом», а в останній вечір - «туфлі чистого золота». В бретонській казці «Груша з золотими грошима» згадуються три пари туфельок: сталеві, срібні й золоті. В італійській казці Попелюшка взута в срібні туфельки, а в венеціанському варіанті казки - в алмазні. У данській казці туфельки шовкові. У шотландській  вони з очерету. У казці письменниці Марі-Катрін д'Онуа вони зроблені з червоного оксамиту і вишиті перлами. У казці Перро Попелюшка взута в скляні черевички. 

Однак починаючи з XIX століття матеріал, з якого були зроблені черевички Попелюшки, став предметом безперервних суперечок, оскільки у французькій мові слово «скло» (фр. Verre) вимовляється так само як, назва хутра особливого вироблення «фр. vair »(шкурки зшивалися, утворюючи чергування забарвлення спини й черевця хутрового звіра, зазвичай білки (геральдика). 

Але навіть якщо туфельки були не зі скла, то цей образ міг з'явитися в казці не в результаті помилки (автора або видавців), а цілком свідомо. Піти на бал, танцювати, взутою в скло! Саме те, що це неможливо, особливо вражає уяву і здається чарівним ... І можливо, 😉 Перро пішов на це свідомо.




Популярні публікації