Солодке свято - Міжнародний День Торта

20 липня ласуни з різних куточків світу відзначають цікаве і поки що молоде свято – Міжнародний День Торта (International Cake Day), присвячене дружбі і миру між людьми, країнами, народами. Воно проходить під девізом «I CAKE YOU», що означає «Я прийду до тебе з тортом», що, загалом, логічно – як, якщо не тортом з чаєм, відсвяткувати мир і дружбу?
Біля витоків цього солодкого свята літа стояв «Міланський Клуб» Королівства Любові – спільнота друзів, членами якої є музиканти, кулінари та інші творчі натури. І саме цей творчий союз у 2009 році почав традицію створення спільних музичних тортиків, яка потім була підтримана й іншими країнами. Щороку свято присвячене певній темі. 

Важко сказати, хто, де і коли вперше здогадався до такого кулінарного шедевра як торт. На сьогоднішній день існує кілька версій.
 Історія цього десерту налічує приблизно 2000 років. Однак точну дату виготовлення першого торта назвати неможливо, оскільки не вирішено головне спірне питання, які продукти мають входити до складу справжнього торта. Рецепти перших тортів включали борошно, мед, горіхи, яйця, молоко. Оскільки одним із головних інгредієнтів торта вважалося борошно, то пальму першості можна віддати Греції. Саме тут у неолітичних селах під час розкопок були знайдені торти, що були спечені з пом'ятих зерен.
За іншою версією прийнято вважати, що пра-пра-пра-дідусь першого торта був виготовлений в Італії. Недарма відоме прислів'я "про смаки не сперечаються" в італійському виконанні звучить як "про торти не сперечаються". А саме слово "торт" в перекладі з італійської означає "скрученість, звивистість". Приблизно такими кремовими візерунками і прикрашають цей десерт. Крім того, італійські кондитери називаються "тортайо", тобто виробники тортів. Ще одна частина істориків припускає, що своєю появою торт зобов'язаний такому знавцю солодощів як Схід. Стародавні кулінари східних країн виготовляли смачні десерти з суміші меду, молока і горіхів, які за формою нагадують сучасні тортики. А певну подобу торта було виявлено в гробниці фараона Пепіонха, що мешкав у Єгипті в 2200 році до н.е.
Але яким би не було походження торта, його подальше вдосконалення і вишуканий смак зобов'язаний майстрам-кондитерам із Франції. Саме тут, в країні кохання, романтики і десертів, одного разу з'явившись, торт підкорив увесь світ. Французькі кулінари і кондитери протягом століть були законодавцями моди по сервіровці й прикрасі цієї популярної і всіма улюбленої смакоти. Франція стала батьківщиною таких загальновідомих кондитерських назв як безе, Наполеон, бісквіт, мус, крем, меренга, желе та інших.
Якими б бурхливими не були ці суперечки, важко придумати більш відповідний десерт, який прикрашає святковий і дружній стіл у всіх країнах світу. Торт в перекладі з італійської означає "круглий хліб" і являє собою один або кілька коржів, просочених кремом або джемом, і прикрашених зверху кремом, глазур'ю або фруктами.
А як вам такі торти-книжки ?











Популярні публікації