7 поки що маловідомих професій, які стануть найбільш перспективними у найближчі 10 років


Світ не стоїть на місці – і технології розвиваються значно швидше, ніж ми помічаємо цей процес. Заміна людей роботами – вже не новина. Тож варто усвідомлювати, що в найближчому майбутньому ринок професій стрімко змінить свої тенденції. Дізнайтеся вже зараз, які орієнтири готує нам майбутнє. Даний перелік допоже батькам першокласників добре зрозуміти, куди спрямовувати здібності дитини. 
 Радник по цифровій валюті
ТОП рейтингу професій відкриває спеціальність – радник по криптовалюті. Минуло трохи більше 10 років з моменту появи даного терміна, але вже зараз капіталізація ринку перевищує 190 мільярдів доларів і постійно зростає. У наступні 10 років криптовалюта зможе повністю замінити фіатні гроші і стати основним платіжним засобом.
Лікар-фахівець по лікуванню від цифрової залежності
Гаджети та мобільні пристрої стали продовженнями нас самих.Дослідження показують, що частина користувачів може проводити в соціальних мережах по 9 годин в день. І це ще не вся проблема. Зараз активно запускаються чат боти, які все краще імітують поведінку користувача і вже зовсім скоро вони зможуть замінити спілкування за принципом людина-людина нової концепцією – людина-машина. Яскравим прикладом такого бота може служити XiaoIce від Microsoft, який був запущений в Китаї. З інструментом можна взаємодіяти не тільки написанням текстових повідомлень, а й повноцінно розмовляти по телефону. Тому лікування від цифрової залежності найближчий час може знадобитися величезному кількості користувачів.
Менеджер космотуризму
Космічний туризм вже нікого не дивує. Однак навіть якщо польоти в космос за приватні кошти стануть звичним явищем, навряд чи звичайна людина зможе самостійно організувати тур і полетіти в космос «дикуном».
Отож виникне потреба у фахівцях, які будуть розробляти програми відвідування навколокосмічного простору, а згодом — орбітальних комплексів і місячних баз.
 Еколог-урбаніст
Спеціаліст, який буде проектувати нові міста чи райони на основі екологічних біотехнологій. З одного боку, це експерт з будівництва й енергетики, з іншого – повноцінний еколог. Ця професія вже існує і вона дуже високооплачувана в світі. Високотехнологічні зелені міста проектують і вже реалізовують в Малайзії, Китаї, Арабських Еміратах, Індії, Південній Кореї, деяких країнах Західної Європи.
Біотехнолог
Експерт, який займається пошуком і розробленням нових джерел енергії, органічної електроніки, біобудматеріалів та перепрограмуванням генів. Біотехнолог може працювати спільно з енергетиками для створення біопального або з хірургами для розроблення високотехнологічних матеріалів в сфері травматології, займатися біосинтезом продуктів для країн, де панує голод. Ще один перспективний напрямок роботи біотехнолога – пошук методів скорочення сміття на планеті.
Бібліотекар
Бібліотека 2030 року складатиметься з елементів музеїв, театрів, парків і шкіл.
Бібліотекарі володітимуть не лише традиційними для професії навичками, але й навичками консультування з гуманітарних та соціальних проблем і координування локальних проектів
Дизайнер віртуальних світів
Це спеціаліст, який проектує спеціальні віртуальні світи для відпочинку, навчання, роботи. Він розробляє софт та обладнання з урахуванням біологічних і психологічних параметрів користувача – у тому числі за індивідуальними замовленнями. Такі віртуальні світи вже існують в іграх, але у найближчі роки вони стануть дуже актуальними для освітньої сфери.
Проектувальних інтерфейсів безпілотної авіації
Ще один експерт у сфері інформаційних технологій, який створює програмне забезпечення для керування безпілотними літальними апаратами. Також він відповідає за роботу й програмування всіх систем: від навігації до безпеки цих приладів.
Для дітей маємо у фонді Чернігівської обласної бібліотеки - цікаву книжку про незвичайні професії 
Гутніченко Алла.  Незвичайні професії [Текст] / Коломоєць, Юлія, Гутніченко, Алла. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. - [79] c. : іл.  
У хлопчика Андрія – незвичайна родина. Кожен у ній має улюблену роботу і в кожного – незвикла, але важлива й цікава професія. Мама – флорист, тато – палеонтолог, сестра – обіймачка панд, дідусь – тітестер, а бабуся – сурдоперекладач. Є в родині також склодув і повітроплавець, архітектор та піцайоло і кінолог, а сам хлопчик ще не знає, ким стане, коли виросте.
У цій книжці-віммельбуху кожній професії присвячено по три розвороти: на одному розповідається про її особливості та зображено сферу діяльності, на другому йдеться про знаряддя, потрібні для роботи фахівцеві, а третя є зазвичай інтерактивною та інформативною. Книжка про дивовижні професії сподобається дітям різного віку.


Популярні публікації