2 липня - Всесвітній День собак

А чи знали ви, що є таке свято — Всесвітній день собак? Виявляється, його щорічно святкують 2 липня. Його немає у переліку ООН чи навіть окремих держав. А дарма. Бо саме собаки – наші найкращі та найвідданіші друзі – заслуговують на нього як ніхто інший. Їх вірності, любові та відданості до людей немає меж. Для кожної людини, котра щиро любить собак, книга про них – це щастя спостереження й впізнавання їх у літературному герої. Тож традиційно з нагоди свята ловіть підбірку книжок та вислови відомих про чотирилапих друзів.

🐾 Грехем Аманда. Історія про справжнього собаку
 
Ця історія — про звичайне коричневе щеня на ім’я Чаппі, яке жило в зоомагазині й дуже хотіло мати власний будинок… Щодня бідолашний песик сумовито спостерігав, як люди купують і беруть до своїх осель кроликів, змій, рибок… І тільки один він залишався в магазині. До яких лише хитрощів не вдавався Чаппі, аби знайти собі господарів! Та чи знайдеться бодай хтось, хто зможе гідно оцінити добре й вірне серце звичайного цуценяти? Про це ви дізнаєтесь, прочитавши найзворушливішу «Історію про справжнього собаку». А ще книжка розповість малятам про справжню любов, відданість та сімейні цінності. 
🐾 Сергій Лоскот. Великі собаки бояться маленьких дівчаток
Кожен когось боїться. А кого боїться велика кудлата собака? Невже маленьких дівчаток, як заявлено у назві цієї книги? А от із цим ще треба розібратися. Якщо собака велика, то люди ставляться до неї недовірливо. От і не любили собаку, яка, окрім свого розміру, нічим не вирізнялася серед усіх інших цуциків. А поряд із собакою жила дівчинка на ім'я Риська. Все їй було цікаво і потрібно, й іноді видавалося, що її неслухняні ручки та ніжки живуть своїм окремим життям. Тому дівчинка була дуже примітною. Й от якось Риську зацікавила кудлата собака. І з цього почалося... А почалася дружба! Пам'ятаєте, як у казках приручають тварин? От тут теж так сталося.

🐾 Був собі пес, українська народна казка у переказі Едуарда Назарова
Дотепна і цікава історія про пса та вовка декілька років тому з’явилася у вигляді книжки у видавництві «Час майстрів». Тепер улюблені кадри з мультфільму можна «зупинити» і розглядати та перечитувати безліч разів. Мабуть, казка «Був собі пес» — із тих, якими буде захоплюватися ще багато поколінь. Бо ті почуття, якими наповнена історія, вічні: і дружба, і винахідливість, і почуття вдячності, і підтримка тих, кому це тепер необхідно.
🐾  Ольга Добросовістна, Олена Бугренкова. Маленький песик купить господаря
«Якщо люди можуть купувати собак, то, мабуть, і собаки можуть купувати собі людей», — десь так розмірковує маленька собачка Матильда. Вона знайшла на вулиці гаманець і тепер охоче придбала б собі турботливого господаря. Про доброго господаря, окрім Матильди, мріють інші персонажі цієї історії — лабрадор Пиля, коти Шланг, Альфонс і Зюзя. А допомагає їм здійснити свої мрії кіт-чарівник котоФей.
Герої книжки розмірковують про те, як впливає ім’я тваринки на її поведінку; чи потрібно котам та собакам намагатися бути кращими — вихованими і чистішими, чи хороший господар любитиме їх і такими, якими вони є.
🐾 Оксана Лущевська. Бігль-старший
Коля хоче собаку, його батьки собаку не хочуть. Тому Коля хоче собаку для немолодого сусіда дядька Мирона, який тихесенько собі колекціонує фігурки качечок. І одного дня хлопець зустрічає дуже немолодого напівбігля… і доля дядька Мирона вирішується ще до того, як він про це дізнається.  “Бігль-старший” – це спокійне й дуже осіннє оповідання про розділення самотності, любов та потребу дбати. 

🐾 Найт Ерік. Лессі повертається додому 
Лессі долає сотні кілометрів, щоби вернутись до того, кого вона любить і хто на неї чекає. Йоркширський хлопчик Джо вже й не вірить у диво, але віддана колі прагне вернутися додому. Тяжкі рани, голод та численні випробування Лессі вперто долає задля того, щоб рівно о четвертій годині зустріти біля школи свого маленького господаря. Це історія вірності й любові, вдячності й самопожертви. Історія, що поновить у вашій душі дитинне зачудування світом, у якому пересічна, на перший погляд, собача доля є мірилом добра і зла, переступу й гідності.
🐾 Троєпольський Г.М. Білий Бім Чорне Вухо
Ця повість – про собаку, розумного, доброго сетера Біма, і про людей, добрих і лихих, яких він зустрічає на своєму шляху. Бімового господаря  кладуть до лікарні, і він залишається один. Намагаючись знайти Івана Івановича, він розпочинає свої мандри по чужих будинках та незнайомих родинах…
🐾 Джером, К. Джером. Троє в одному човні (якщо не рахувати собаки)
Блискучий оповідач Дж. К. Джером у своїй гумористичній повісті змальовує кумедні пригоди трьох друзів (трьох, якщо не рахувати собаки), які вирішили здійснити подорож у човні по Темзі. Вони мали намір відпочити від Лондона, чудово розважитися, насолодитися природою. Та після низки невдач їм довелося тікати до Лондона, покинувши свій човен під дощем. Повість сповнена яскравого гумору і не полишає байдужим жодного читача.
🐾 ДіКамілло, Кейт. Спасибі Вінн-Діксі
Інколи ми навіть не підозрюємо, що одна випадкова зустріч може позбавити самотності, подарувати щирих та відданих друзів, а отже кардинально змінити майбутнє. Так трапилось із маленькою героїнею Індією, котра знайшла незвичайного друга, в якого серце – дуже велике й добре. І навіть всміхався він як людина!
🐾 Чорний Саша. Щоденник Фокса Міккі
Скажу вам на вушко – собаки можуть не тільки гавкати і кусатися – деякі вміють читати, і навіть писати. Перед вами – справжнісінький собачий Щоденник фокса Міккі.
🐾 Стронг Джеремі. Нові пригоди Ракети на чотирьох лапах
А в окремій “номінації” – найвеселіша, найсмішніша книга про собак. Звичайно ж, це – «Ракета на чотирьох лапах» відомого дитячого британського письменника Джеремі Стронґа.

Вислови відомих про собак:
🐾 Собаки розмовляють, але тільки з тими, хто вміє слухати. (Орхан Памук)

🐾  Якщо собака — це все, що в тебе є, ти все одно багата людина. (Луїс Сабін)
 
🐾  Якщо у вас є собака – ви повертаєтеся не в будинок, а додому. (Пем Браун)

🐾  Якщо б тільки люди могли любити як собаки, світ став би раєм. (Джеймс Дуглас)

🐾 У собак лише один недолік — вони вірять людям. (Еліан Дж. Финберт)

🐾 Бути може, коли нас називають собакою, це не така вже велика образа. (Джон Річард Стівенс)

🐾  Добрій людині буває соромно навіть перед собакою. (Антон Чехов)
 
🐾 Собаки люблять своїх друзів і кусають своїх ворогів, на відміну від людей, які не в змозі безкорисливо любити і змішують любов і ненависть. (Зигмунд Фрейд)

🐾 Боже, допоможи мені бути такою людиною, яким вважає мене моя собака. (Януш Леон Вишневський)

🐾 У світі немає кращого психіатра, ніж щеня, облизує вам обличчя. (Бен Вільямс)

Популярні публікації