23 вересня - Міжнародний день жестових мов


Міжнародний день жестових мов ухвалено на 72-й сесії Генеральної Асамблеї Орга­нізації Об’єднаних Націй 19 груд­ня 2017 року і відзначається щороку  23 вересня, починаючи з 2018 року. Дата 23 вересня була обрана не випадково, адже саме у цей день 1951 року у Римі (Італія) була заснована Всесвітня фе­дерація глухих (ВФГ), яка об’єднує понад 70 мільйонів глухих людей у всьому світі та 135 національних асоціацій глухих. Основна мета відзначення Міжнародного дня жестових мов – підвищення обізнаності суспільства про жестові мови та посилення їх статусу. Саме в цей день, люди з порушенням слуху з усього світу доносять інформацію про те, що хочуть бути почутими.
Вашій увазі - невеличкий огляд книжок 📚 мета яких зруйнувати деякі стереотипи щодо глухоти допоможе більше дізнатися про глухоту та прийняти її. 
 


 Мур-Маллінос Дженіфер. У мене порушення слуху : пер. з англ. / Мур-Маллінос, Дженіфер ; іл. М. Фабреги. - Харків : Ранок : Кенгуру, 2018. - 36 с. : ілюстр. - (Живи та вчись). 

Анотацiя

Мета цієї книжки — розказати про глухоту та проблеми зі слухом у дітей на прикладі людей із такими вадами. Автори сподіваються, що книжка зруйнує деякі стереотипи щодо глухоти і допоможе дітям більше дізнатися про глухоту та прийняти її. Чи знали ви, що, за даними Національного інституту глухоти та інших розладів у спілкуванні, 2/3 кожної тисячі дітей у США народжуються глухими або майже глухими, а 9 з 10 глухих від народження дітей народжуються в батьків, які чують?

Кульбiда С.В., Чепчина I.I., Адамюк Н.Б., Iванюшева Н.В. Український жестівник для батьків. Інститут спеціальної педагогіки НАПН України; лабораторія жестової мови; Українське товариство глухих. — К.: СПКТБ УТОГ, 2011. — 380 с.

Жестівник представляє понад тисячу найпоширеніших і найуживаніших жестових одиниць української жестової мови для щоденного вжитку. Адресується батькам нечуючих дітей, родинам, фахівцям, що працюють з нечуючими, а також усім, кому є цікавою українська жестова мова.

Електронна книжка. Жестівник. Українська жестова мова

Електронна книжка. Посібник для батьків нечуючих дітей

Литовченко Світлана Віталіївна. Дитина з порушенням слуху / Литовченко, Світлана Віталіївна, Жук, Валентина Володимирівна, Таранченко, Оксана Миколаївна. - Київ : Літера, 2019. - 55 с. - (Інклюзивне навчання). - Б. т.

Ця книжка призначена для багатьох родин, що стикаються з проблемою порушення слуху в дитини, а також для педагогів і вихователів інклюзивних навчальних закладів. Головне для батьків — не впадати у відчай, а допомогти дитині почуватися впевнено, бути щасливою. Для досягнення цієї мети батькам потрібні знання про особливості їхньої дитини, про можливості її розвитку, прийоми навчання і виховання — про все це і йдеться у даному посібнику. Тисячі людей, які не чують, живуть повноцінним життям, діти зростають розумними, щасливими, отримують освіту, обирають професію і влаштовують особисте життя. 

Дитина зі світу тиші: на допомогу батькам нечуючої дитини: науково-методичний посібник/укладач Н. А. Зборовська та ін.; за ред. С. В. Кульбіди - К. :"СПКТБ УТОГ", 2011.- 328с.

Родина - це завжди про любов. І коли в такій родині з'являється дитина, для якої світ мовчить, про свою любов можна розказати в інший спосіб. 

Українська жестова мова (УЖМ)

Популярні публікації