Книжки як вакцина від стресу в реальному поза книжковому світі

Розмови про булінг усе частіше на порядку денному. Дорослі шукають способів його уникнути й запобігти, а діти – зманеврувати від незручних питань, бо часто були або свідками, або його жертвами. Тема цькування у літературі не нова. Для тих, хто хоче глибше розібратися в проблемі, зрозуміти причини і знайти способи уникнення цього – три надзвичайні книжкові  історії . 
 «Загублені в таборі» Настя Музиченко 8+ — пригоди і не тільки більше тут

Матвієві батьки розлучаються. Аж тут додається маленьке, але нове для нього випробування — перша самостійна поїздка у літній табір. Власне саме у Карпатських горах і відбуваються містичні події та пригоди головного героя. Але окрім сучасної мови підлітків, живих діалогів та дуже динамічного сюжету у книзі описано емоційний світ дитини, яка опинилася між двох вогнів — батьків, чиїм романтичним стосункам настав кінець. 

Вустами Матвія авторка проговорює такі важливі теми як уміння порузумітися і залишатися близьким з дитиною у часи сімейного конфлікту. А також звертає увагу на внутрішні переживання хлопчика. 

Таке читання дуже добре розвиває емпатію, дає можливість поставити себе на місце друзів, які зіткнулися зі схожою проблемою, а для дорослих дає розуміння того, що зовнішня «їжакуватість», а насправді відстороненість, зовсім не свідчить про байдужість.

⭐«Зюзя» Сергій Куцан — 8+ гумор, пригоди і не тільки більше тут 

Одного дня у звичайнісінький українській родині з’являється щур Зюзя. Бабуся вирішила здивувати улюблену онучку незвичайним подарунком і презентувати їй на день народження домашню тваринку. 

Як виявилося згодом тварина аж занадто незвичайна і особлива. Зюзя зчинив справжній армагедон удома, в під’їзді і навіть у цілому багатоквартирному домі. Та нові власники Зюзі не здаються і намагаються знайти підхід до цієї хоч і маленької, але гонорової тваринки. 

Чим особлива порушена тема? По-перше, Зюзя раніше був лабораторним щуром і автор ілюструє як йому жилося до потрапляння у турботливу родину. По-друге, історія показує, що взявши на себе відповідальність за домашнього улюбленця не варто ставитися до нього як до іграшки, адже це щоденна увага, турбота та клопоти. 

Цю тему Сергій Куцан піднімає зовсім не дидактично і ненав’язливо. Більше того сповнює великою кількістю комічних ситуацій і цікавих сюжетних поворотів.

⭐«Швидше не буває» Сергій Пантюк — 10+, фентезі, спорт почуття і не тільки більше тут

Ельвіра звичайна київська дівчинка-підліток, яких тисячі. Та у свої 14 вона вже пізнала що таке втрата і турбота про маму з особливими потребами. Дівчина подорослішала раніше, ніж її однолітки та це не зробило її черствою чи безсердечною. Вона потерпає від булінгу з боку однокласників, невизначеність у стосунках з хлопцем, якому симпатизує, і невмовний біль через неможливість одним помахом чарівної палички допомогти мамі і забезпечити якісне дороге лікування. 

Хоча стоп, аж ось і чарівник і в один момент у Ельвіри з’явилися нові можливості: їй відкрилися двері у великий спорт. 

Читати історію, де підліток бореться з проблемами значно цікавіше, аніж поглинати черговий рафінований серіал про багатих закордонних підлітків, які не мають ніякого стосунку до української реальності. 

Більше 👉ЧАС ЧИТАТИ РАЗОМ З ДІТЬМИ. ТОП КНИЖОК ЯКІ ДОЛАЮТЬ БУЛІНГ



Популярні публікації