18 січня - Всесвітній день сніговика

Агов! а ви знали, що сьогодні святкують своє свято сніговики! Ідея цього свята спала на думку колекціонеру Корнеліусу Гретцю з Німеччини, який у юнацькому віці розпочав збирати зображення сніговиків, а в 2008 році зі своєю коллекцією з понад трьома тисячами експонатів увійшов до книги рекордів Гіннесса. За задумом творця свята,  цифра 18 схожа на сніговика і саме в січні у багатьох країнах лежить сніг.
Традиція ліплення сніговиків дійшла до нас із давніх часів. Перші сніговики зображувалися недобрими, лютими сніговими монстрами вражаючих розмірів. Це не випадково, адже в ті давні часи безжальні зими з лютими морозами і вогкими хуртовинами приносили чимало клопоту. Саме тоді і з’явилися повір’я, згідно з якими сніговики представляють реальну загрозу для людей. Вважали, що небезпечно ліпити їх у періоди повного місяця: для людини непослух може обернутися нав’язливими жахливими сновидіннями, нічними страхами й, взагалі, усілякими невдачами.
У Норвегії існував переказ про те, що сніговиків небезпечно розглядати пізно увечері з-за штори. До того ж поганим знаком вважалося зустріти сніжну фігуру вночі: її рекомендувалося обійти стороною.

На Русі сніговиків ліпили з давніх язичницьких часів і шанували як духів зими. До них ставилися з належною повагою і зверталися з проханнями про допомогу і зменшення тривалості лютих морозів. Наші предки вірили, що зимовими природними явищами (туманами, снігами, хуртовинами) керують духи жіночої статі. Тому, щоб виявити свою повагу до них, ліпили снігових баб.

У Європі сніговиків завжди ліпили поруч із будинками, щедро прикрашали гірляндами і домашнім начинням, одягали в шарфи, а в руки вручали гіллясті мітли. У деталях їхніх «шат» вгадується містичний характер. Наприклад, ніс у вигляді морквини прикріплювали, щоб умилостивити духів, що посилають врожай і родючість. Перевернуте відро на голові символізувало достаток у домі.

Згідно з переказами, у 1493 році італійський скульптор, архітектор, поет Мікеланджело Буонарроті вперше зліпив снігову фігуру.

Перша письмова згадка про сніговика зустрічається в книзі ХVІII століття: там йдеться про «красивого сніговика» гігантських розмірів.

Тільки в, XIX столітті сніговики «подобрішали» і незабаром стали незамінним атрибутом Різдва і Нового року. Вітальні листівки із зображенням милого усміхненого сніговика в оточенні веселих дітей швидко завойовували популярність.

Цікаво, що в європейських народів сніговик - це завжди істота чоловічої статі, снігових баб і снігуроньок у них ніколи не було. В англійській мові для його позначення є тільки одне слово- «snowman».

ЧИТАТИ ОНЛАЙН:

Віршики про сніговика: 

Вірші про сніговиків (збірка)

Вірші про сніговика

Вірші про сніговика

Загадки про сніговика:

20 загадок про сніговика та снігову бабу українською мовою

Юлія Хандожинська: зимові загадки у віршах

Казки про сніговика: 

 Тетяна Чорновіл.Казка про сніговика 

 Марина Кірносова. Сніговик

Володимир Сутєєв. Ялинка

Марія Солтис-Смирнова. Про Сніговика

Олена Кукуєвицька. Сніговик і сніжинки

Леся Воронина. Знайомий Сніговик

ДИВИТИСЯ ОНЛАЙН:

Мультфільми, розвиваючі відео:

Зимова казка - СНІГОВИК-ПОШТОВИК. Пізнавальний мультик для дітей

Мій дорогий сніговик | Аудіоказки з картинками | Різдвяна казка

Казка-мюзкл «Сніговик повертається»

Вікторина

Вікторина для школярів "Що ми знаємо про Сніговика?"

Рекорди:


2020 рік. В австрійській федеральній землі Штирія зліпили найвищого у світі сніговика - його висота 38,04 метра.


Найменшого сніговика у Всесвіті створили канадські дослідники 
Висота снігового творіння становить всього три мікрона (водному сантиметрі міститься 10 тисяч мікрон).  Сніговика виготовили із діоксиду кремнію, використовуючи електро-променеву літографію. Очі та рот скульптурі вирізали за допомогою сфокусованого іонного променя, а руки і ніс зробили із платини.







Популярні публікації