Інтернет-залежність: як позбутися?


Інтернет-залежність – це явище, яке в останні роки набуло справді вражаючого розмаху. Особливо небезпечною вона є для дітей і підлітків, адже їм набагато складніше самостійно впоратися з потягом до онлайн-життя і вчасно зупинитися. Інтернет сам по собі не є хорошим чи поганим – це просто частина світу, який нас оточує, – багато в чому корисна і потрібна. Будучи невичерпним джерелом інформації, інтернет приваблює дітей можливістю дізнатися і побачити все що завгодно. Цікава до всього дитина прагне отримати якомога більше: спілкування, ігор, мультфільмів, розваг – і тому багато часу проводить у віртуальному просторі, часто на противагу реальному життю. Соціалізацію і спілкування з однолітками замінює фактично однобоким онлайн-спілкуванням. Активним іграм на свіжому повітрі все більше дітей протиставлять мережеві ігри, далеко не завжди нешкідливі. Іноді пошук нової інформації стає буквально нав’язливою ідеєю.

Інтернет-залежність cупроводжується відхиленням у поведінці, за якого в людини порушується відчуття реальності, втрачається відчуття часу і критичне мислення, обмежується управління своїми вчинками. Дитина стає менш активною, порушується цикл сну і неспання.

Настає психічна та фізична залежність. Механізм її формування дуже схожий з нікотиновою, алкогольною і наркотичною, хоча в інтернет-залежності немає прямої діючої речовини. Це не хімічна, а виключно психічна залежність, що впливає, втім, на ті ж рецептори в центрах задоволення.  Доктор М. Орзак виділила наступні психологічні і фізичні симптони, характерні для патологічної Інтернет-залежності:

Психологічні симптоми:

1. Гарне самопочуття або ейфорія за комп'ютером.

2. Неможливість зупинитися.

3. Збільшення кількості часу, проведеного за комп'ютером.

4. Зневага родиною і друзями.

5. Відчуття порожнечі, депресії, роздратування не за комп'ютером.

6. Неправда роботодавцям або членам родини про свою діяльність.

7. Проблеми з роботою або навчанням.

Фізичні симптоми:

1. Синдром карпального каналу (тунельна поразка нервових стовбурів руки, зв'язана з тривалою перенапругою м'язів).

2. Сухість в очах.

3. Головні болі по типу мігрені.

4. Болі в спині.

5. Нерегулярне харчування, пропуск прийомів їжі.

6. Зневага особистою гігієною.

7. Розлад сну, зміна режиму сну.

Як і будь-яку хворобу, інтернет-залежність простіше не допустити, ніж потім лікувати, але якщо все-таки проблема інтернет-залежності вже виникла прислухайтеся до порад зібраних в онлайн-пораднику

лютий 08, 2022 • автор: Наталія Свириденко

Популярні публікації