5 практичних порад батькам - для захисту дітей від шкідливого впливу цифрових технологій


Народжені у цифрову революцію та змалку звиклі до користування гаджетами, діти сьогодні буквально оточені інтернетом. Розгляньмо 5 практичних порад, як батьки можуть захистити дітей від шкідливого впливу цифрових технологій.
1. Тримайте поведінку дітей в кіберпросторі під контролем
Дізнайтеся, які програми використовують ваші діти, і подивіться, як оцінюють їх на таких сайтах, як Smart Social. Цей сайт аналізує безпеку додатків і поміщає їх в залежності від того в зелену зону, сіру або червону.
2. Будьте своїм в «інтернеті»
Заходьте на сайти, де бувають ваші діти, та стежте за їх діяльністю. Періодично відстежуйте час, коли і скільки вони в режимі онлайн. Ви можете також «потоваришувати» у соцмережах, але пам’ятейте, що це справа добровільна.
3. Тримайте під контролем
Існує чимало рішень, які допомагають розв’язати проблему того, що діти занадто багато часу проводять біля екрана. Так, завдяки застосуванню програмного додатка Our Pact батьки можуть встановити обмеження на телефони своїх дітей та контролювати їх використання. Наприклад, як тільки годинник проб’є 9 вечора, телефони блокуються і перебувають в такому стані аж до наступного ранку. Крім того, Our Pact вимикає певні програми (наприклад, Інстаграм) в будні, щоб діти зосередили більше уваги на шкільній діяльності. Our Pact — безкоштовний сервіс, але він має і платну версію, яка пропонує кілька корисних функцій. Завдяки Our Pact батьки можуть контролювати те, що роблять діти у вільний час, без вторгнення у їх приватне життя.
4. Підпишіть угоду
Це може звучати дивно, але доволі ефективний спосіб – просто підписати з дитиною угоду, де буде сказано про те, що вона зобов’язується виконувати певні обмеження під час перебування в інтернеті.
5. Не забувайте про медіаграмотність
Цей пункт є одним з найважливіших. Дітям важливо розповісти про небезпеки, з якими вони можуть зіштовхнутися. Ви маєте пояснити як діяти в кожній конкретній ситуації. Ви також можете попросити дитину, щоб вона сама знайшла інформацію про якийсь вид кібернебезпеки, наприклад про кібершахрайство чи кібербулінг, і розповіла вам. І пам’ятайте, що найкращим засобом, який допоможе вам у питанні цифрового виховання є постійне і дружнє спілкування зі своєю дитиною.

Популярні публікації