ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА ТА ПОКРОВИ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

14 жовтня Україна відзначає два славетних свята – День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Ці свята нерозривно пов’язані між собою, адже Божа Матір - це заступниця і покровителька наших козаків.
Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. В найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Впродовж століть  могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію.
Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі  національного відродження та визвольного руху України.  Й донині нащадки козаків розвивають найкращі традиції наших предків, що є для нас зразком доблесті і відданості Україні. Поглибити  своє знайомство та наблизитись  до розуміння історичної минувшини нашого народу, відчуття мужнього благородства українського козацтва — оборонця Вітчизни допоможуть книжки ➦










Козак Мамарига : укр. нар. казка / худож. А. Хмель. - Х. : Торнадо, 2002. - 15 с. : іл.










Еліна Заржицька. Легенди про козаків. – Харків : Юнісофт, 2016. – 64 с.: іл – (Серія «Читаю сам»).










Еліна Заржицька. Як козак у морського царя служив. – Харків : Юнісофт, 2016. – 64 с.: іл. – (Серія «Читаю сам»).





Рутківський  В. Джури козака Швайки / худ. Максим Паленко. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007. - 432 с. : ілюстр. - Б. т.
Ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? На ці запитання ти знайдеш відповідь у  історичному романі Володимира Рутківського — одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників. Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невломий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій. А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого…






Нечуй-Левицький  І. С. Запорожці : казка / худож.-оформлювач І. В. Осипов. - Х. : Фоліо, 2007. - 319 с. : ілюстр. - (Українська класика).
Запорожці навіки вславилися звитяжною боротьбою за волю рідного краю, були прикладом самовідданого патріотизму українського народу й назавжди увійшли в його історію та художню культуру. Є нагода більше дізнатися відомостей про українське козацтво з казки І. Нечуя-Левицького «Запорожці».










Популярні публікації