Віртуальна читальня _ прислів’я та легенда про березень


Березень, хоч і гоноровий, та веде за собою весну. Кажуть, що він злий до берізок, бо одразу після зими починають готувати березовий попіл для виготовлення скла, беруть сік від цих тендітних дерев. Тому і зустрічаємо назви «березоль», «березіль». Називають його і «марцем» – на честь бога війни Марса, який за сумісництвом ще й охороняв урожай. Спостережливі українці охрестили перший місяць весни досить оригінальними назвами: сонцегрій, вітроніс, свистунець, крапельник, калюжник. Чекати на тепло чи холод? Спостерігайте за птахами, аби дізнатися! Якщо журавель прилетів, то скоро зійде лід. Незабаром рушить крига, як чайка прилетить. Коли голуби багато воркотять, та варто чекати на тепло. Гуси ховають голову під крило – пророкують. Жайворонок приходить до тепла, а зяблик – навпаки. Якщо пташки в’ють гнізда на сонячній стороні, то літо буде холодним. І як побачите шпака, то знайте, що весна не за горами!

Цікаві прислів’я про березень допоможуть розширити кругозір дітей та ближче познайомити їх з природою.

Буває і березень морозом хвалиться.
У березні — квітні зима спереду і ззаду.
У березні день з ніччю міряється, дорівнює.
Коли в січні березень, бійся в березні січня.
Березень — не весна, а самий початок весни.
Березень зиму кінчає, так весну починає.
Березень з водою, квітень з травою, а травень з квітами.
Березень сухий та мокрий май -буде каша й коровай.
Березень у матері — зими шубу купив, та через три дні її продав.
Сухий березень, травень мокрий роблять хліб добрий.


КВІТЕНЬ В ГОСТЯХ У БЕРЕЗНЯ

(легенда)

Колись, кажуть, березень покликав до себе в гості квітня. Той і поїхав возом. А березень напустив на нього дощ. Місив-місив квітень грязюку та й вернувся.

Тоді березень заморозив грязь і закидав її снігом. Квітень зважився їхати саньми. Пішла розталь, ушкварив дощ - і квітень знову вернувся.

Після того квітень і хвалиться травню:

- Так і так... Уже двічі збирався до березня в гості й ніяк не доїду. Возом - грязь заважає, саньми - розталь не дає ходу.

Травень і навчає його:

- Як хочеш доїхати, бери віз і клади на нього сани та човен.

Зробив квітень так, як сказав травень, і махнув до березня в гості. Березень напустив сніг, а той склав віз і човен на сани та й поїхав далі; полив дощ, розлилась вода всюди, - той склав віз і сани в човен та й знову поїхав. Приїздить до березня, а той і очі витріщив.

- Як ти,- каже, - зумів доїхати в таку лиху негоду?

- Не доїхав би ніколи, та спасибі травню - навчив,- каже квітень.

- Ну, чекай же, маю! Я тобі крилечка увібгаю,- каже березень.

З того часу між березнем і травнем немає ладу: що в травні зацвіте або зросте раннє, то березневий мороз його й понищить.

Популярні публікації