Jólabókaflóðið (Йола-бока-фло-дід)

Сьогоднішня розповідь про одну чудову традицію - Jólabókaflóðið (Йола-бока-фло-дід), що перекладається як «різдвяна книжкова повінь». В Ісландії 24 грудня прийнято дарувати один одному книжки. Діти і дорослі переодягаються в нові яскраві піжами, гортають книжки і смакують шоколадом. Оце так казковий вечір! 
У ісландців є власний каталог книг: Bokatidindi. Щорічно видається Асоціацією видавців Ісландії і безкоштовно розсилається кожному. Він містить усі нові книжки, видані в Ісландії за цей рік. Яку книжку краще вибрати для дружини / чоловіка, дітей, батьків, бабусь-дідусів, тіток і дядьків, друзів – одна з найпопулярніших тем для обговорення в інтернеті, вдома і на роботі. У телевізорі можна побачити ролики-тизери нових книжок, інтерв’ю найцікавіших авторів сезону, обговорення найбільш вдалих книжкових обкладинок. 93% ісландців читають більше однієї книги на рік, а 50% - більше восьми книжок на рік.  У ісландців є приказка -
 «кожен носить в собі книгу», 
що означає, – кожному є що розповісти або про що написати книгу. Мабуть, саме тому кожен десятий ісландець – письменник. Ісландія переживає книжковий бум. Ця острівна держава, де проживає трохи більше 300 000 людей, має більше письменників, більше виданих книг і більше прочитаних книг на душу населення, ніж де-небудь у світі. 

📚🎄Таку традицію просто необхідно перейняти. 

Популярні публікації