Даша Астаф’єва випустила застосунок UnderBooks з аудіокнижками


 В Україні з'явився новий застосунок з аудіокнижками сучасних письменників та творів української класики. Ініціаторка та засновниця проєкту UnderBooks — співачка Даша Астаф'єва. Твори для застосунку озвучили сама Даша, Даніела Заюшкіна, Тетяна Гончарова та інші відомі українці. А обкладинки для книжок створили українські ілюстратори та художники: Саша Чічкан, Нікіта Кравцов, Мітя Фєнєчкін, Аня Пилипчук, Уляна Балан.

Даша Астаф'єва
Даша Астаф'єва

  "Я помітила, що на запитання "Що останнє ти читав з українського?" найчастіше не знаходять відповіді ті, хто віддають більшість вільного часу допомозі Україні, — розповідає Даша Астаф'єва. — Ці люди волонтерять, працюють на нашу перемогу й узагалі не встигають прочитати щось, окрім стрічки новин. Тому ми з командою вирішили створити зручний застосунок із крутими українськими аудіокнижками — для вічно заклопотаних. Можна не відриватися від своїх справ — просто увімкни будь-яку книжку з UnderBooks і слухай класні твори наших письменників".

  Робота над застосунком тривала рік. Даша Астаф'єва розповідає, що процес озвучування захопив її повністю, хоча і виявився дуже непростим завданням. "Я вже більше не співаю, але працювати зі звуком — моя постійна жага, я вирішила почати озвучувати книжки українців для українців. Проте озвучувати — це не зовсім вдалий термін, оживляти тексти — так мені більше подобається. Важливо, що ми не просто переносимо талановито написані історії на аудіодоріжки, ми наділяємо кожен твір своїми характерами та досвідом".

Обкладинку для аудіокнижки
Обкладинку для аудіокнижки "Пташиний цвинтар" створила художниця Саша Чічкан

  За словами Астаф'євої, кожен читець оживляв свої найулюбленіші тексти, озвучити як він чи вона давно мріяли. Сама Даша оживила добірку оповідань Кирила Поліщука "Пташиний цвинтар", а також кілька оповідань Назарія Занози.

  Наразі в застосунку доступні шість книжок. Серед них як класика — наприклад, один з найважливіших представників українського Розстріляного відродження Григорій Косинка, так і сучасні автори — вже згаданий Кирило Поліщук, Таня Поставна, Назарій Заноза й Катерина Липа. Найближчим часом у застосунку з'явиться роман Валеріана Підмогильного "Місто", "Записки кирпатого Мефістофеля" Володимира Винниченка, "Миротворець" Любка Дереша і "Шедеври світової літератури" Михайла Бриниха.

Джерело

Популярні публікації