2 квітня – Міжнародний день дитячої книги

В далекому 1953 році у швейцарському місті Цюріху з ініціативи німецької письменниці Елли Лепман була створена Міжнародна Рада з дитячої книги (IBBY). До неї увійшли дитячі письменники і художники-ілюстратори, педагоги, бібліотекарі. Вони дуже хотіли, щоб діти всього світу мали можливість познайомитися з кращими дитячими книгами, дізнатися про найцікавіших письменників. Нині до цієї ради входять представники 73 країн світу.
У 1967 році Рада прийняла рішення оголосити 2 квітня Міжнародним днем дитячої книги.
Ця дата була обрана не випадково - адже в цей день народився найвідоміший казкар світу - данський письменник Ганс Кристіан Андерсен. Цього року виповнюється 215 років з дня його народження (1805-1875). Його чудові історії виховали не одне покоління дітей та подарували стільки радості малечі всього світу, що стали невіднятним атрибутом щасливого дитинства.

З 1969 року одна з країн - учасниць (IBBY) виступає спонсором цього свята. Кращий художник - ілюстратор створює Плакат, присвячений дитячій книзі і читанню, а найкращий письменник вітає читайликів своїм Посланням. Це почесна і важлива традиція. Право виступити спонсором Міжнародного дня дитячої книги надається на конкурсній основі рішенням Правління IBBY. Цьогоріч Словенська секція IBBY є спонсором Міжнародного дня дитячої книги. Цьогоріч, Словенська секція IBBY є спонсором Міжнародного дня дитячої книги. Для цієї події дитячий письменник Peter Svetina написав Послання, яке має назву "Жага до слова", в якому є наступні рядки:
"Слова в поезії і в оповіданнях - це їжа. Не їжа для тіла, не пожива, яка може наповнити шлунок. Але їжа для духу і для душі. Коли людина голодна або відчуває спрагу, ЇЇ шлунок стискається, а рот пересихає. Вона шукає щось поїсти, шматок хліба, миску рису або кукурудзи, рибу або банан. Чим сильніше її голод, тим вужчим стає коло його інтересів, він перетворюється в сліпця, байдужого до всього, окрім їжі, яка могла б наситити його. Голод на слова проявляється по-різному: як похмурість, забуття, зарозумілість. Люди, які страждають від такого роду голоду, не розуміють, що їх душі тремтять від холоду, що вони проходять повз себе, не помічаючи чогось важливого. Частина їх світу вислизає від них, а вони навіть не підозрюють про це. Цей тип голоду задовольняється поезією і розповідями."
Damijan Stepančič намалював плакат і разом з Melita Rak змоделював запрошення у формі куба. Подібно до того, як ми створюємо слова з букв, а історії зі слів, можна скласти куб із запрошень на святкування Міжнародного дня дитячої книги.
Чернігівська обласна бібліотека запланувала дуже велику кількість різноманітних і цікавих заходів для своїх любих читачів. Тож слідкуйте за нашими публікаціями та беріть участь дистанційно! Бажаємо здоров'я і з нетерпінням чекаємо зустрічі з вами!

Популярні публікації