ПРИЙШОВ СВЯТИЙ АНДРІЙ – ДІТЕЙ ДО ШКОЛИ ПОВІВ

Сьогодні в перший день осені, згідно церковного календаря святкується Андрія Стратилата. Водночас розпочався новий місяць – вересень, в перший день якого діти після літніх канікул йдуть до школи. Українська назва першого місяця осені пов’язана з вересом – рослиною, вельми поширеною на всьому ареалі Полісся.
Вічнозелений кущ вересу квітує з серпня і аж до кінця жовтня. Але найпоширеніше рожево-бузкове суцвіття вкриває соснові бори, торф’яники та піщані пагорби саме у вересні.


Верес, як і липові гаї, є вельми цінним медоносом. Щоправда, в наших краях вересовий мед не в особливій пошані за його гіркуватий присмак.
 Така сама назва простежується і в інших народів: у білорусів – «верасєнь», у поляків – «вжешєнь»; у перекладі з литовської мови вересень означає «місяць вересу», з латиської – «місяць цвітіння вересу».
 Сучасна назва вересня в нашому календарі закріпилася відносно недавно – на початку ХХ ст.. До цього в кожному регіоні були свої, «домашні» найменування: «руєн» («ревун» себто), «маїк» (від слова «маятися», зеленіти), «сівень», «покрійник», і, зрештою, трохи грубе, але зрозуміле всім «бабське літо».
Джерело:
  1.    Щедрий вересень // Розкажіть онуку. - 2013. - № 15-16 (серпень). - С. 26.
  2.    Лікарські рослини  // Куля. - 2015. - № 8. - С. 8-9. 

Популярні публікації