ВІШЛІСТ НАЙБАЖАНИХ ДИТЯЧИХ І ПІДЛІТКОВИХ КНИЖОК 2017 РОКУ

ЗВІДКИ БЕРУТЬСЯ ДІТИ? (цікава розмова про важливе)
Відповідь у книжці ➤
Герцог А. Не в капусті й не лелека / Анна Герцог ;  пер. з нім. В. Воронова ;  іл. Ж. Турлоніас.  — Харків : Юнісофт, 2017. — 32 с. : іл. — (Серія «Кращий подарунок»).
➤ Вік: 4+
— Мамо, а в Софі буде братик чи сестричка, — заявляє Мія.

Що на це скаже мама? Нічого. Вона геть ніяк не реагує.
— Це так несправедливо. Завжди Софі дістається все. Я теж хочу малюка!
Оскар намагається поцілити камінцем у ринву. Нарешті мама збирається щось сказати. Вона зиркає на дітей якось нерішуче.
— Знаєш що, Міє? У нас також буде малюк.
Мія розкрила рота від подиву.
— Справді?
— Так. Справді. Але на нього доведеться ще трохи зачекати.
— Чому? Він їде на машині?
Мама сміється.
— Ні, він росте в мене в животику, як і всі діти. А для цього потрібен час.

 ЗАНУРИТИСЬ У  МОТОРОШНІ ПРИГОДИ ЛЕГКО
➤з книжкою
 Близнець В. .  Звук павутинки. Земля світлячків.- К.: Веселка, 2003. — 175 с.
Вік: 6+
 Напружений динамічний сюжет пригодницької казки «Земля світлячків» занурить вас у вир таємничих, інколи навіть моторошних пригод, загадкових хитросплетінь і перетворень, обгорне чистою і ніжною любов'ю до світу добра. Вона триматиме в напрузі найнепосидючішого читача і змусить його «проковтнути» написане до останньої сторінки. Усі ми родом зі свого дитинства. Всі ми, нехай то буде в місті чи в селі, відкриваємо для себе незбагненно-таємничий світ природи.

Тонка, тремтлива, світла, сповнена чудес і відкриттів повість Віктора Близнеця «Звук павутинки» поведе читача у той прекрасний і неповторний час, коли все було вперше.

ЧИ ПРО УСІ ПРИГОДИ, ЩО ЇХ ВИГАДАЛА АВТОРКА  ЗГАДАНО У МУЛЬТФІЛЬМІ "101 ДАЛМАТИНЕЦЬ"? 
Відповідь у книжці ➤
 Доді Сміт. 101 далматинець.- Львів:  Видавництво Старого Лева, 2017
➤Вік: 6+
 Історія про 101 плямисте цуценя та двох дорослих далматинців Понґо та Леді, через яких господарі познайомилися, а потім і покохали одне одного, відома багатьом із мультфільму та фільму, адже написано її було ще у 1956 році. Але чи про усі пригоди, що їх вигадала авторка, англійська дитяча письменниця і драматург, згадано там? 






Варто обов’язково перевірити. І здається можна відкрити для себе наче вже давно знайомих героїв зовсім у нових життєвих ситуаціях та пригодах. А це, погодьтеся, варто уваги.

ЩО БУДЕ ЯК РОБОТА ПОМІСТИТИ В ЖИВУ ПРИРОДУ?
Відповідь у книжці ➤
Пітер Браун. Дикий робот. — Харків : Віват, 2017.- 288 с.
 ➤Вік: 7+
На перший погляд, такий задум не може закінчитися нічим цікавим. Але виявляється, інстинкти виживання звірів і птахів близькі алгоритмам дій роботів. І в цьому випадку робот цілком може вписатися в життя диких тварин. Особливо, якщо цей робот — жінка.

Розі, яка не може відчувати, запрограмована самовдосконалюватися. І це дозволяє їй подолати неприйняття світу живих істот, завоювати їхні любов і співчуття, вона  не просто стала матір’ю для маленького гусеняти, але й узяла під захист усіх тварин острова, нехтуючи своєю безпекою.

ЛЮБИТЕ ДЕТЕКТИВИ? А РОЗБИШАЦЬКІ ЧИТАЛИ? 
Порекомендовано для прочитання➤
Мельникова Д. Розбишацький детектив : повість / Діана Мельникова ; худ. Марія Гермашева. — Київ : Фонтан казок, 2017. — 208 с., іл. (Серія «Книжка про мене»)
Вік: 9+
Леся Дика і Сергій Василевський, головні герої повісті Діани Мельникової «Розбишацький детектив», – справжнісінькі добрі розбишаки. Вони не шукають пригод заради пригод — ними керують добре серце, щира допитливість і палке прагнення справедливості.

…— Щооо?! Десять пропущених від Марусі! І п’ять есемесок… Я ж забула звук увімкнути після школи, не чула взагалі. Усе, ми трупи.
— Те, що нас захоче вбити Маруська, — почав Сер, — то не найстрашніше. Треба щось для бать­ків придумати. Або добре відмитися. Тоді вони ні­чого не помітять.
— Авжеж, не помітять, — кажу. — Подивися, ти мені рукав розірвав. Он, по шву розходиться.
— Треба зашити! — Сер досі вірив у наш поря­тунок.
— Сер, скажи, хіба тобі не було страшно, коли кажани на нас напали? Тільки чесно. Я думала, що помру — так боялася.
— Було, — чесно зізнався Василевський, — але щойно все це почалося, у мене одна думка була: а раптом батьки дізнаються? І тут ти гепнулася на нижній поверх. Я думав: усе, життя моє скінчилося. Приб’ють і твої, і мої. Та коли виявилося, що ти жива й нічого не зламала собі, падаючи, у мене з’явилася надія… Коротше, що таке кажани порівняно з тим, що мене чекає вдома…

ВСІМ ПРИХИЛЬНИКАМ СВІТОВОГО КОТЯЧОГО РУХУ 
Котяче пластування продовжується ➤
 Ерін Гантер. Коти-вояки / пер. з англ. Катерини Дудки й Остапа Українця. – Харків: АССА, 2016
➤ Вік: 10+.
Чотири клани Громовий, Тіньовий, Вітряний і Річковий, волоцюги, королеви, Зореклан, пророцтва, провідники та провідниці, що мають по дев’ять життів і відповідальність за свої клани, – життя у лісі повне загроз і інтриг. Але провідник Громового клану Вогнезір захищатиме і свій клан і увесь ліс, але поки що він цього ще не знає. Але завдяки «Темним часам» і він і ми маємо скоро дізнаємося.




Оригінальна серія – це вже 40 книг. «Коти-вояки» мають п’ять циклів, в кожному з яких по шість книг, окремо існують книги-путівники, а також комікси-«манґа».

ЯКОГО КОЛЬОРУ МАГІЯ, ЧИ СПРАВДІ СВІТ ПЛАСКИЙ?
Відповідь у книжці ➤
Террі Пратчетт. Колір магії. Львів:  Видавництво Старого Лева . 2017, - 400 с.
➤ Вік: 14+.

Нарешті українською заговорили герої інтелектуального фентезі Террі Пратчетта з циклу «Дискосвіт». Чи можна втриматися і не прочитати про усі пригоди першого туриста цієї неймовірної реальності Двоцвіта та чарівника-невдахи Ринсвінда? І як не скористатися нагодою зазирнути у неймовірну скриню з груші розумної, що бігає за своїм господарем як охоронець на цілій зграї маленьких ніжок? Ні, не можна.

Чари у стилі Пратчетта справді мають колір, і цей колір міниться, як і його неповторний гумор практичний розум його героїв. Або, навпаки, дурість і недалекоглядність, що і приводить до цілої низки пригод, що розгортаються по усій поверхні Плаского світу. А цей світ хоч і розташований на трьох слонах та великому А’Туїні – черепасі у всесвіті, як криве дзеркало відбиває наш, що й упізнається у кожній дрібниці. Тільки Смерть тут чоловік, але теж з почуттям гумору.



Популярні публікації