Привіт Квітень

 


Квітень місяць, як пристойний гість, приходить до нас із квітами. Першими, яскравими, ароматними. Під супровід пташиного співу. І спів той дивовижно бентежний та сповнений пташиних дедлайнів: усього кілька місяців пернатим відведено на те, щоб закохатись, розмножитись, навчити пташок літати, і - полетіти.

У квітні все буяє і квітне. А як може бути інакше в місяця з такою буквальною назвою? Назва ця праслов’янська й певним чином об’єднує нас із нашими європейськими друзями - поляками та чехами: у польській мові четвертий місяць року kwiecień, а в чеській словом květen називають травень.

Латинська ж назва Aprilis, від якої конвеєром потрапила назва цього місяця в інші мови, нібито пов’язана ше з одним латинським словом «aperta», яке означає: «відчиняти». От відчиняє цей місяць двері у світ шаленого цвітіння і буяння, відчиняє… І не зачиняє.

«Весна іде, красу несе»… Недаремно ж, згідно ще з однією версією, назвали цей місяць на честь етруської богині Апру (етруськ. Apru) - відповіднику давньогрецької богині краси Афродіти.

Українські народні назви цього місяця неабияк дотепні: лелечник, пустун, лукавець, сочень, дзюрчальник, красенець.

Таке враження, що у квітні фантазія наших предків також буйно квітла, поки вони йшли до праці. Бо коли йшли назад, то було вже не до креативу. Про це свідчать народні прислів'я, які також фіксують дедлайни:

   «Хто у квітні не сіє, той у вересні не віє;

   Сон на зиму відклади, а діло в квітні зроби;

   Квітневої роботи на май не відкладай;

   Квітневий день рік годує».

Ось такий квітень місяць: шалений, квітучий, розкішний, сповнений краси, дедлайнів та зобов’язань.


Тож квітнімо й ми разом із квітнем! Не зважаючи ні на що і всупереч усьому. Адже життя - це і є цвітіння. Це і є квітень 🌱🌷

Популярні публікації