Як говорити з дітьми про війну

Міністерство освіти і науки розробило посібник «Як говорити про російсько-українську війну у школі? Уроки стійкості, боротьби та перемог». Його мета — сприяти у формуванні громадянської позиції в учнів і учениць, навчити розрізняти факти і фейки, не піддаватися маніпуляціям і ворожій пропаганді.

Посібник містить три розділи:

"Навіщо" — чому важливо говорити про війну в школі.

Розділ про інформаційну війну, плюралізм, а також "історії стійкості, боротьби та перемог". "Школярі не споживачі наративу, а його співтворці", — акцентують автори посібника.


"Що" — на чому варто акцентувати під час розмов.

У цій частині посібника є інформація про ключові фейки, пов'язані з російсько-українською війною, ворожі маніпуляції та історичні факти на противагу. Наприклад, учням пояснюють, що війна між Росією та Україною розпочалася в лютому 2014 року, пояснюють термін "рашизм" тощо. Окрім цього, розповідається про війни та суспільство загалом, причини воєнних конфліктів. З цього розділу також можна дізнатися, як організувати хвилину мовчання, щоб вона "не перетворилася на формальність".


"Як" — як донести потрібну інформацію через конкретні вправи й техніки.

Посібник висвітлює думку, що "війна — це про кожного": військових, волонтерів та цивільних. Окрім цього, автори пропонують варіанти організації дискусій про виявлення та подолання травм, а також навчають учнів безпечної поведінки за допомогою ігор.

Завантажити безкоштовно тут

Популярні публікації