Міжнародний день Гаррі Поттера

Сьогодні, 2 травня, світ відзначає 20-річчя однієї з найвідоміших історій про чарівний світ і Хлопчика, Який Вижив. 

Справжні фанати поттеріани знають, що свято створене в пам'ять про епічну битву, коли Гаррі Поттер переміг Того-Кого-Не-Можна-Називати. За змістом, саме 2 травня 1998 року відбулася епічне протистояння.

З нагоди свята ловіть цікаві факти:

Про книги

Ідея написання книги у Джоан Роулінг з'явилася у 1990 році, коли вона поверталася з Манчестера до Лондона. З вікна поїзду вона побачила хлопчика в окулярах. З того часу вона почала створювати магічний світ школи Гоґвортс.

Перша книга про хлопчика-чаклуна, який вижив, вийшла у друк 1997 року невеличким тиражем. Під час релізу останньої – сьомої книжки "Гаррі Поттер та смертельні реліквії", влітку 2007 року, був встановлений рекорд із продажів – за перший день у США та Великій Британії було продано понад 11 мільйонів примірників.

Також популярності серії додала й екранізація з вісьмох частин, які виходили з 2001 по 2011 рік.

Саме ця серія книжок Дж. К. Роулінг мала значний вплив й занесена в Книгу рекордів Гіннеса як найбільш продавана серія від одного автора. З виходу першої книжки й до нині у світі продано понад 500 мільйонів копій.

В українському перекладі книги про хлопчика-чарівника виходили з 2002 році у видавництві Івана Малковича "А-ба-ба-га-ла-ма-га".

Про дату

В останній книзі саги "Гаррі Поттер та смертельні реліквії" вказано, що битва за Гоґвортс, відбувалася 2 травня 1998 року. Саме цього дня Гаррі Поттер переміг свого противника – Темного лорда Волдеморта. У книгах це був день, коли "світ нарешті зміг повернутися до нормального життя"

що ініціатором відзначення цього дня у 2012 році нібито став експрем'єр-міністр Великої Британії Девід Камерон. Водночас 31 липня у світі відзначають день народження самого Гаррі Поттера та його авторки – Джоан Роулінг.


Як святкують

Офіційного способу відсвяткувати Міжнародний день Гаррі Поттера немає, фани самі визначають як це робити. Проте багато людей відзначають цей день, влаштовуючи марафон з перегляду всіх вісьмох фільмів про Гаррі Поттера поспіль. А я ж рекомендую перечитати улюблену книжку про хлопчика-чарівника.






Популярні публікації