14 грудня - День святого Наума


14 грудня, на День святого Наума, розпочинався колись в українців навчальний рік. Це була найзручніша пора, коли сільські діти мали змогу здобувати освіту. Батьки відводили до школи дітей саме на це свято, бо «Пророк Наум наведе на ум». За народними уявленнями, Наум – покровитель розуму, знань і доброчинства, тому селяни були переконані: якщо на свято пророка почати навчання, то дитина успішніше здобуде й засвоїть знання, набереться розуму. Особливо це стосувалося дітей слаборозвинених. Увечері хрещені батьки запрошували до себе хрещеників, котрі приходили з букварями й починали напам’ять заучувати літери. Незважаючи на те що згодом терміни початку навчання були переміщені, в ремісничих цехах і при братствах тривала давня традиція – майстри набирали собі учнів на свято Наума. На його честь влаштовували цікаві обряди, професійні посвяти тощо. З цього дня починали освоювати музичні інструменти ті, хто бажав оволодіти грою на бандурі чи скрипці. Тих, хто не зміг осилити професійних навичок, у народі називали «партачами». 
Наші пращури казали: «Партача й Наум не наведе на ум», «Прийшов Наум – пора братися за ум», «Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки».

 Чим можна вшанувати грамотну людину? Звісно, запросити його до бібліотеки. Пройтися вздовж книжкових полиць, проводячи рукою по товстих шкіряних корінцях, подивитись новинки, вишукуючи очима щось своє #знайдисвоюкнижку,  – чи не це насолода? Тут панує особлива атмосфера знань, мудрості та любові до читання.


Популярні публікації