Кавуни, про які ви не знали

Сьогодні, 3 серпня 2020 року, святкують День кавуна – свою історію він веде з США, де святкується як Національний День кавуна (National Watermelon Day).  Попри розповсюджену думку, кавун – це не ягода, це різновид гарбузини.
Він дуже корисний: має вітаміни А, С, В5, але в кавуні мало клітковини.

Цікаві факти про смачного смугастика:

🍉 кавуни вирощували ще за часів давнього Єгипту;
🍉 існує понад 1200 видів кавунів. Але найбільш розповсюджені 5: з насінням, без насіння, міні (їх ще називають персональні), жовті та помаранчеві;
🍉 ви можете їсти у кавуні все. Навіть скоринку. Якщо захочете, звичайно;
🍉 найбільший "виробник" кавунів у світі –  Китай.
Кавун асоціюється у нас виключно з червоним кольором, але немає нічого природнішого за жовтий кавун.
Дикі кавуни з таким кольором м’якоті до цього часу зростають на теренах Африки.
Вони, очевидно, виникли в результаті мутації, яка майже повністю позбавила їх від лікопіну – пігменту, який і фарбує кавун у звичні нам відтінки червоного.
Жовті кавуни багаті на бета-каротин. Це, як і лікопін, – природний антиоксидант.

Кавуни не завжди круглі

Якщо ви колись бачили фото кубічних кавунів і вирішили, що це фейк – ви помилились.
Кубічні кавуни дійсно існують але така форма – забаганка людини.
Ця ідея спала на думку японцям в регіоні Зенцудзі.
Вони поміщали молоденькі фрукти в скляні коробки й не давали їм іншого вибору, окрім заповнення доступного простору. Такі кавуни призначали для зручного складання та зберігання, але дивакувата форма та надлишкові витрати праці та матеріалів, навпаки, щонайменше як вдвічі їх здорожчують.
Використовуючи подібні методи, виробники створили більш складні форми кавуна, в тому числі у вигляді кісток, пірамід, обличчя, серця. 
Також є елітні кавуни. Сорту "Денсукє". Їхня шкірка виглядає ідеально чорною. Насправді, смужки там є – вони просто дуже темно-зеленого кольору. Вага таких кавунів приблизно 11 кілограмів. Вважається, що вони солодші за звичайні кавуни. Вирощується такий сорт лише на острові Хоккайдо, Японія, де щорічно збирають врожай до 10 000 кавунів. Середня ціна такого кавуна непристойно висока – 250 доларів за штуку.

 Кавуни без насіння. 

Те, про що ви мріяли в дитинстві – вже реальність. Кавуни без насіння існують. Цей гарбуз називають тетраплоїдним.

Щоб створити кавун без кісточок, використовують складні процеси, які мають подвоїти кількість хромосом у особини: їх стає не 22, а 44.
Кавун без насіння — мрія, яка стала реальністю. Фото makidotvn/Depositphotos
Далі пилок з кавуна з 22 хромосомами переносять на квітку кавуна з 44 хромосомами.
В результаті з’являється стерильний кавун без насіння.
Це досить дорогий вид, адже масштабувати такий процес – важко.

Як обрати кавун

Щоб обрати смачний кавун,
слід купувати цілі плоди.
🍉 постукайте по кавуну: якщо звук резонує (ніби вібрує) – скоріш за все, він стиглий;
🍉 зверніть увагу на плодоніжку: якщо вона велика та м'ясиста, плід ще не дозрів. А якщо суха то вказує на те, що кавун не першої свіжості;
🍉 зверніть увагу на жовту пляму. На цьому місці кавун дозрівав на землі. Якщо пляма яскрава, кремово-жовта – кавун стиглий;
Якщо ви вирішили купити не цілий кавун, то варто:
🍉 попросити надрізати кавун при вас;
🍉 негайно поласувати ним після того, як прийдете додому.
Пляма на кавуні має бути яскравою, насиченого жовтого кольору. 
Існує міф, що є кавуни "дівчатка" та "хлопчики".

У кавуна справді є чоловічі й жіночі квітки, але плоди утворюють лише жіночі, тому технічно всі кавуни – "дівчатка".
Чи калорійний кавун

Кавун на 90% складається з води. Його калорійність – лише 30 кілокалорій на 100 грамів.
Вас може хвилювати, чи безпечний кавун, чи не містить він нітратів. Адже існує багато міф, що ця ягода – рекордсмен за кількістю нітратів.
Це не так.
По-перше, нітрати – не завжди отрута.
По-друге, кавуни – не рекордсмени.
Шпинат чи листова капуста можуть містити більше нітратів, ніж кавун. У ранніх кавунах концентрація цих сполук справді може бути дещо підвищена, але загрози здоров'ю це не становить. 

Популярні публікації