Всесвітній день тварин

Чомусь багато хто називає тварин нашими меншими братами. Звичайно ж, якщо врахувати той факт, що тварини в чомусь іноді можуть бути більш кмітливі ніж ми, або ж для них навколишнє середовище більш зрозуміле, ніж нам, то їх можна було б назвати нашими старшими братами. Однак очевидно одне — людина в переважній більшості випадків залишається чільною і домінуючою істотою, а тварини як правило пригніченою і ці відносини ніяк не можна назвати братніми.
Статистика невблаганна: кожну годину з лиця нашої матінки Землі безповоротно зникають три види тварин. Навіть не віриться! Кожен день відходять в історію близько 70-ти видів флори і фауни нашої планети. Біологічне різноманіття Землі неухильно скорочується величезними темпами.
Сьогодні 4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин. Це особливе свято для тих людей, хто дбає про братів наших менших, адже метою Дня тварин є привернення уваги до проблем диких і домашніх тварин. День тварин був заснований в 1931 році на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив в Італії у Флоренції. Дата вибрана не випадково. 4 жовтня – це день пам'яті католицького святого Франциска Ассизького, який жив в XII столітті і вважався покровителем тварин. За переказами, святий Франциск міг спілкуватися зі звірами і птахами на їх мові. На іконах його часто зображують з вовком в ногах і голубами.
В багатьох країнах існує "Червона книга", яка містить список рідкісних, таких, що знаходяться під загрозою зникнення або зниклих тварин і рослин. У неї періодично вносяться дані про тварин, які потребують особливого захисту та дбайливого ставлення, щоб уникнути їх зникнення. На підставі цих даних проводиться розробка комплексу заходів з їх охорони, відтворення та раціонального використання. І в нашій країні теж існує така книга.

Червона книга України [Текст] : Вони чекають на нашу допомогу : наук.-попул. вид. / Екологічна група "Печеніги" ; авт-уклад. С. О. Шапаренко. - 4-те вид., доп. відповідно до чинного нормативного видання Червоної книги України. - Х. : ТОРСІНГ ПЛЮС, 2012. - 480 с. : іл. - Бібліогр. : с. 479. - Б. т.






Популярні публікації