КЛАСИК ДИТЯЧОЇ ЛІТЕРАТУРИ - ВСЕВОЛОД НЕСТАЙКО

Один з найулюбленіших дитячих письменників і класик дитячої літератури сьогодні святкує день народження.  88 років тому в місті Бердичеві (Житомирська область) побачив світ майбутній письменник. У сім'ї письменника існувала цікава легенда, що мама народила його якраз коли читала Ремарка. Після пологів акушер жартівливо сказав їй:

"Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!"
Чому саме дитячі книги? Вочевидь, "серйозність" і рутина дорослого життя були не зовсім тим, чого прагнув письменник. Сам Всеволод Зіновійович   про свій вибір казав так:
"Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати... Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам'ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше".​
Дебютна книга Нестайка "Шурка і Шурко" вийшла в 1956 році. Так розпочався довгий та цікавий літературний шлях нашого героя. Загалом у творчому доробку письменника більше 40 творів: оповідань, повістей, казок, п'єс. Кілька з них, а саме "Одиниця з обманом", "Тореадори з Васюківки" та "Чудеса в Гарбузянах", були екранізовані і здобули чимало міжнародних кінонагород. Всеволода Нестайка справедливо вважають класиком дитячої літератури. Соціальне опитування, проведене в 90-их роках, показало, що його казки та оповідання були на той час  найпопулярнішими серед читачів. Його книгами й сьогодні зачитуються діти та дорослі з різних країн світу. Його витвори перекладені 20-ма мовами, серед них арабська та бенгалі. 

"Тореадори з Васюків" навіть потрапили до переліку видатних творів світової літератури для дітей. Щоправда, у 2004 році Всеволод Зіновійович трохи адаптував текст "Тореадорів…" під сучасного та майбутнього читача, позбавивши його будь-яких спогадів про минуле.
В 2010 році письменника нагородили Орденом князя Ярослава Мудрого, не говорячи вже про багато інших нагород, які письменник отримав за свою працю. А в містечку Дружівка на Донеччині є бібліотека, названа, за рішенням дітлахів, на його честь.
Останній його твір "Найновіші пригоди Косі Вуханя та Колька Колючки" вийшов з-під пера в 2009 році. Того ж року казка Нестайка "Дивовижні пригоди в лісовій школі" стала однією з найпопулярніших в Україні. 
Приємно, що Всеволод Зіновійович  став одним з тих, хто таки отримав заслужене визнання ще при житті!
Взяти  для прочитання книжки Всеволода Нестайка ви можете на абонементах нашої бібліотеки.
Чекаємо саме  на вас😏

Популярні публікації