БАРВІНОК І ВЕСНА

З нагоди святкування Свята Дитячої книги, пропоную вам шановні,   звернути увагу на  дуже цікаву поему-казку Богдана Чалого "Барвінок і Весна". Саме за цей твір Богдан Чалий в 1974 році  на XIV конгресі Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури отримав почесний диплом Міжнародної премії імені  Г. Х. Андерсена.
Чалий Б. Барвінок і весна : казка. – К.: Веселка, 1980. - 63 с.


АНОТАЦІЯ 
Весна сама по собі не приходить, її потрібно відвоювати у зими - така головна думка  поеми-казки Богдана Чалого «Барвінок і весна».
            Старий лелека-воїн, який мав честь останні три роки сурмити про прихід весни, доручає цю місію Барвінку та Ромашці.
            Вам удвох потрібно конче
            Пробиватися до Кончі.
            Дуб чекає сурмача!
У дуплі старого дуба захована дудочка. Вона  дається в руки  лише тому, хто доведе свою доброту, чесність і хоробрість у бою і праці. Крізь всі випробування пройшли завзяті герої казки Барвінок та Ромашка і завоювали право просурмити на чарівній дудочці весняну мелодію. Вони принесли з собою весну. В цьому їм допомогли Синичка, Білка, кабан Захрюка, працелюбні Бджоли і Мурашки. Без друзів важко було б звільнити землю та її жителів від усього того, що гальмувало прихід весни - невігластва і неграмотності, пияцтва і куріння, від ворожнечі і обману. 
Старий Дуб правильно казав:  "Провістить весну неважко –
                                                                                     Захищати слід її!»
А Барвінок і Ромашка виявилися хорошими провісниками та захисниками весни. 

Популярні публікації