"ПОДВІЙНЕ ДНО" хороших книжок

Свої секрети є навіть у відомих творів літератури. Практично в кожній хорошій книзі є загадка, «подвійне дно» або з нею пов'язана якась цікава історія. Сьогодні я поділюся декількома з них:

~ У знаменитій пісні з роману Стівенсона «Острів скарбів» співається: «П'ятнадцять чоловік на скриню мерця. Йо-хо-хо, і пляшка рому!». Логічно припустити, що «Йо-хо-хо» - це сміх піратів, проте це не так. Такий вигук використовувався англійськими моряками, коли їм потрібно було разом одночасно докласти зусиль в якій-небудь роботі - в українській мові йому відповідає фраза «Раз, два, взяли!»

~ У «Казках 1000 і 1 ніч» Аладдін спочатку був китайцем.

Аліса в країні чудес” була заборонена в Китаї через наявність в книзі звірів, що вміють розмовляти.


Свою першу книгу “Гаррі Поттер і філософський камінь” Джоан Роулінг закінчила в 1995 році. Літературний агент, який погодився її представляти, надіслав рукопис у 12 видавництв, але скрізь його відхилили. Тільки через рік його прийняло маленьке лондонське видавництво Bloomsbury, хоча його головний редактор, навіть після схвалення книги, був упевнений, що Роулінг не заробить багато на дитячих книгах, і радив їй знайти постійну роботу. Однак, на щастя письменниці, її книга користується сьогодні неабияким успіхом. Проте книги про Гаррі Поттера найчастіше потрапляють до списку заборонених через “пропаганду окультизму, язичництва і заперечення християнських цінностей”

Книга “Подорожі Гуллівера” описала розмір і швидкість обертання місяців – супутників Марса за 100 років до того, як це зробили астрономи.

~ У 1965 році “Хоббіта” Дж.Р.Толкіна вперше видали в США в м’якій обкладинці. Ілюстратор обкладинки Барбара Ремінгтон абсолютно не читала текст. В результаті на обкладинці книги з’явилися лев, два страуса ему і незрозумілі дерева з цибулинними рожевими фруктами.

~  “Вінні-Пух” був  заборонений в Туреччині. Тут зіграла роль не тільки наявність звіряток, що вміють розмовляти, але й той факт, що малюк П’ятачок викликав негативну реакцію у мусульманських читачів.




Популярні публікації